Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabelle fixar i Leksand

Barn måste få en chans att sätta egen prägel på sina rum.
Det tycker Isabelle McAllister som blev barnfavorit som tv-programledare för Fixa rummet.
Under sommaren har hon jobbat med att inreda släktgården utanför Leksand.

På tio år har hon medverkat i lika många tv-program, men nu tackar hon nej till en fortsättning med Fixa rummet, och satsar i stället på bloggen och en ny webbkanal och frilansande i färg och form.

Fyra tröjor har hon på sig när Bling träffar henne. Bomässan i Leksand har just slagit upp portarna och än så länge är det glest med folk – det brukar vara lite segt tidigt på söndagar.

De fyra tröjorna har med lokalen att göra – Tegera arena, Kylan från hockeyisen känns genom golvplattorna som är utlagda under Bomässan. Isabelle McAllister är här som expert och kändisfaktor, för att ge tips kring inredning och besökarnas byggen.

Färg och form har varit ett intresse ända sedan hon var liten. 19 år gammal flyttade hon till Belgien, hennes mamma är därifrån. Där gick hon en konstskola, men hoppade av.

– Jag är aldrig bra i skolor, jag är bättre på att lära mig själv, säger Isabelle McAllister som flyttade hem till Sverige som 25-åring och började frilansa för olika tidningar. Hon skrev om först om mode och mat, men sedan blev det inredning som tog över.

Hennes programledarlista är imponerande. På tio år har hon hunnit med lika många tv-program. 2008 tog hon över Sommartorpet efter Ernst Kirschteiger, det var också första gången hon besökte i Dalarna. Det året spelade man nämligen in i Björnhyttan utanför Ludvika.

Nu för tiden blir det mer närkontakt med detta fagra landskap. Maken Erik ärvde en släktgård i en by utanför Leksand. Där har familjen just tillbringat tre sommarmånader.

Jodå, hon donar där också, under sommaren har hon rustat bron ute och trappen inne, bland annat. Hennes barn är sjätte generationen som bor på gården.

– Jag inreder en hel del tillsammans med dem också. Det är ju svårt att säga "mamma kan inte". De har ju sett på tv att jag kan fixa det mesta, säger hon.

Fixa rummet är ett program på SVT Barnkanalen för unga som är missnöjda med sina rum. När man inför första säsongen efterlyste rum att rusta fick man 8000 svar – helt överväldigande.

Isabelle McAllister har lärt sig hur viktigt det är för barn att sätta prägel på sina rum, att någon tar dem på allvar. Med hjälp av Isabelle har de fått chansen att drömfixa i tv, vilket inte helt otippat lett till prestationsångest bland föräldrar som känt trycket att skapa cirkusrum, indiska rum och andra spännande miljöer.

– Att rusta ett rum är någon man kan göra tillsammans med barnet, mitt tips till föräldrar som känner hetsen är att man kan göra en vägg i rummet till barnets egen, kanske blir det inte perfekt i föräldrarnas ögon, men ibland måste de vuxna sluta att lägga sig i... Man kan ju vara smart och ge dem en färgkarta som går att hantera mentalt, säger hon och skrattar.

Nu har hon dock tackat nej till ännu en säsong med Fixa rummet som spelas in i Malmö, det blev för mycket resor och frånvaro hemifrån.

Framtiden är inte glasklar, men det mesta tyder på att Isabelle McAllister får fullt upp. Hon jobbar med den välbesökta bloggen och med program för en ny webb-tv-kanal som Felix Herngren står bakom. Hon frilansar för företag och tidningen Allt i hemmet har lanserat henne som kom-hem-fixare, fast det vete tusan om hon hinner med det.

Hur mycket Bling är då Isabelle McAllister?

Enligt ordlistan så handlar bling om att visa upp sin rikedom med glitter och pråliga smycken. Och visst är det glitterfaktor när man kikar på djärva lösningar och häftiga färger som Isabelle jobbar med.

Men för henne är det en rikedom av idéer som är viktig, inte köphets och kostsamma prylar.

– En ny platt-tv bjöd vi inte på i Fixa rummet. Det är fel budskap. Mitt sätt att inreda handlar mycket om återvinning, att fynda på loppis eller måla om grejor man hittar i källaren.