Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IS försöker rekrytera i Borlänge

Terrororganisationen IS har försökt rekrytera i Borlänge.
– Vi vet att det är så, säger Kenneth Persson (S), kommunalråd.
Fortfarande utreder Dalapolisen uppgifter om att en borlängebo anslutit till IS.

I våras kom uppgifter om att en borlängebo åkt till Syrien och anslutit till IS, Islamiska staten. Josef Erdem, talesperson för flera kurdiska föreningar i Borlänge, fick samtal från oroliga.

– Det här ska gälla en kille från Borlänge. Men det finns också fler spekulationer på sociala medier som mest är rykten.

Dalapolisen har inga ytterligare anmälningar från Dalarna om rekrytering till IS. Utredningen om Borlängebon är ännu aktuell.

– Jag kan inte säga hur vi jobbar i det enskilda fallet, säger Hans-Petter Paulsen, t f chef för underrättelsesektionen i länet.

Kenneth Persson är ordförande för kommunens arbetsmarknads- och socialnämnd. Han känner till rekryteringsförsök från IS på plats i Borlänge. Han vill inte berätta mer om kampanjen, men vet att den förekommit. Borlänge kommun startar därför en förebyggande satsning för att motverka att borlängebor dras till terrororganisationer, framhåller Kenneth Persson.

– Efter sommaren ska vi ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Josef Erdem är inte förvånad över rekryteringskampanjen från IS.

– Det är en ren kriminell organisation som även har olje- och vapenintressen. Den finns över hela världen.

Josef Erdem är ordförande i Internationella Föreningen Dialogen som funnits i Borlänge i tjugo år. Där arbetar flera föreningar mot rekrytering, framhåller han.

– Det handlar om att motverka all form av kriminalitet. Bland annat nattvandrar vi och pratar med människor.

Folkpartiets gruppledare i Borlänge, Monica Lundin, efterlyser ett tydligare engagemang från kommunledningen mot extrema rörelser och terrorism. Hon har i en motion föreslagit ett mer medvetet och förebyggande arbete. Hon vill se ökad samverkan på området mellan flera myndigheter, bland andra polis och socialtjänst.

– Som skolpolitiker ser jag också värdet i att ungdomar klarar betygen och inte hamnar utanför.