Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ironmandistans i Säter triathlon

För första gången sedan 1986 avgörs Säter triathlon över Ironmandistans nästa år.
– Om vi lyckas bra, så söker vi SM 2013, säger tävlingsledaren Kari Vesa.
En Ironmandistans innebär 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling samt 42 kilometer löpning.

Nyligen blev det klart att Kalmar, som för övrigt även har fått Ironmanstatus på sin tävling, snuvade Säter på lång-SM 2012. Tidigare föll Säter på målsnöret även när det gällde SM på olympisk distans, en tävling som i stället ska arrangeras av Hedemora endurance club i Arvika.

Men triathlon i Säter blir det ändå. Tävlingsledaren Kari Vesa har inga planer på att bryta sviten med triathlonarrangemang i Säter sedan 1984. Däremot blir det ingen mästerskapsstatus 2012, något som Kari Vesa tar med ro.

– Vi har beslutat att ändå köra en tävling över Ironmandistans och på sätt och vis kanske det var bra att vi inte fick SM. Då kan vi köra tävlingen utan press och det innebär att vi har råd med mindre misstag som vi sedan kan rätta till om vi får SM 2013, säger Vesa.

Säter triathlon 2012 blir en tvådagarstävling i månadsskiftet juni-juli.

– Vi kör en öppen sprint på lördagen och Ironmantävlingen på söndagen.

Sju veckor senare, den 18 augusti arrangerar Kalmar sin Ironman.

– Troligtvis är det ingen som kör både Säter och Kalmar, men med sju veckor mellan tävlingarna, så finns i alla falla chansen om någon skulle vara sugen att dubblera, säger Vesa.

Hur många deltagare vågar ni hoppas på med tanke på att Kalmar har både Ironmanstatus och lång-SM?

– Får vi 100 deltagare på Ironmantävlingen, så kan vi göra ett vettigt arrangemang.

Endast en gång tidigare har Säter arrangerat en tävling över Ironmandistans. Det var 1986, då EM avgjordes i Dalarnas triathlonmetropol.