Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invigde nytt besöksmål

Massor av folk hade kommit till Långshyttan i solskenet för invigningen för Nostalgimacken. Själv invigningen stod kommunalrådet Ulf Hansson (S) för och initiativtagaren Kurt Östlund utsågs till mackföreståndare.
– Jag hoppas att detta ska bli en träffpunkt, säger Kurt Östlund.

Annons

För ett par år sedan fick Kurt Östlund idén om att skapa en nostaligmack i Långshyttan.

– En gammal mack, som stod här i Långshyttan från 1940-talet till mitten av 60-talet, fanns ute i Ostbo. Jag fick ett samtal om jag ville ha macken. Den var dock i dåligt skick, vi har bytt varenda bräda i baksidan, berättar Kurt Östlund.

De tidstypiska accessoarerna består till stor del av Kurts egna sparade saker.

– Men allt eftersom vi har jobbat med macken har det kommit folk och bidragit med egna saker. Vi har varit ett stort gäng som har jobbat med macken, allt från tonåringar till 80-åringar. Dessutom har vi fått hjälp av skolungdomar genom Operation Dagsverke, säger Kurt Östlund.

En av ungdomarna som har jobbat ideellt med nostalgimacken är 16-åriga Veronica Gustafsson.

– Macken är tänkt att bli som ett museum. Delarna som macken består av är gamla mackar som har funnits här i Långshyttan. Men allt började med Kurt Östlund, det här är hans idé från början, säger Veronica Gustafsson, som är ungdomsansvarig i mackprojektet.

Framför macken står två knallröda pumpar. Dieselpumpen är från 1952 och har sannolikt tillhört Carltex på Klostergatan nedanför hyreshusen i Långshyttan som 1968 blev Texaco och lades ner någon gång på 1970-talet. Bensinpumpen är från 1962 och kommer från gamla IC i Långshyttan som 1968 blev OK och lades ned för några år sedan.

– Pumparna gör att jag minns hur det var att tanka moppen när jag var ung, säger kommunalrådet Ulf Hansson, som hälsade den stora besöksskaran välkommen och förklarade nostaligmacken invigd.

– Man brukar kalla Dalarna för Sveriges Kalifornien och då är nog Långshyttan Dalarnas Los Angeles. De ideella krafterna har gjort ett jättejobb och jag hoppas att detta ska kunna bli ett besöksmål i Husbyringen, säger Ulf Hansson.

Samma förhoppning har Kurt Östlund.

– Jag hoppas att detta ska bli en träffpunkt för motorintresserade, gärna på kvällar och så, säger han.