Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investering i bostadsbyggande slår tre flugor i en smäll

Allt fler kommuner uppger bostadsbrist i landet, framförallt kommuner i och kring storstadsområdena. Sedan år 2000 har antalet kommuner som uppger bostadsbrist i Dalarna ökat från noll till fyra kommuner år 2013, samtidigt som antalet kommuner med överskott minskat från 15 kommuner till fyra.

För att komma tillrätta med bostadsbristen i landet och pressa ned arbetslösheten föreslår vi en rad åtgärder:

·        En stimulans på 15 miljarder kronor till ökat bostadsbyggande som framförallt riktas mot byggandet av hyresrätter och studentlägenheter, där bristen är särskilt allvarlig. Det skulle generera ungefär 26 000 jobb i Sverige.

·        Ett renoveringsprogram för miljonprogramsområden och energiinvesteringar i det befintliga beståndet, som lika mycket är en sysselsättningsskapande åtgärd som en miljöpolitisk. Även kommuner som inte direkt lider av bostadsbrist har säkerligen behov av energisparande åtgärder som fönsterbyten, förbättring av ventilations- och värmesystemen. Därför vill vi se att någon form av subvention införs till energiinvesteringar i bostäder, t.ex. energisparlån.

·        Rot-avdraget bör också omfatta hyreshus och bostadsrättsföreningar. Det är också ett problem att den borgerliga regeringen urgröpt socialförsäkringssystemet, framförallt genom försämringarna av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Det har gjort hushållen sårbara för eventuella prisfall på bostäder i framtiden, särskilt som hushållens skuldsättning ligger på en historiskt hög nivå i Sverige. Därför bör taken i socialförsäkringarna höjas, så att hushållens sårbarhet för prisförändringar på bostäder minskar. Bostadsbristen drabbar unga särskilt hårt, som hindras från att flytta hemifrån, ta ett jobb eller studera för att de inte får tag i en bostad. Vi vill nu investera i ett ökat bostadsbyggande, som inte bara skulle skapa 26 000 jobb och få arbetsmarknaden att fungera bättre, utan också göra bostadsbeståndet mer klimatsmart. Det vore ett viktigt steg på vägen mot att nå full sysselsättning.  

Ingela Edlund

2:a vice ordförande, LO

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel