Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investeraren om tomtaffären i Sälen: "Ren jäkla tur"

Skräptomt eller drömläge? Åsikterna går isär om den omdiskuterade fjälltomten som Malung-Sälens tidigare revisorer sett till att granska.
Nu kommenterar företagaren Håkan Borg affären: "Ren jäkla tur", säger han.

Örebroföretaget Bleck Invest AB investerar stora pengar i Sälen. Affärsidén är att köpa tomter, bygga fjällbyar och sälja bostadsrätter. Men i samband med att Malung-Sälens kommun sålde 51 tomter tillbolaget, så såldes även en tomt till bolagets ena ägare, Håkan Borg, som privatperson. Det som fått kommunens revisorer att reagera på affären är bland annat den stora prisskillnaden: Tomterna till Bleck Invest AB såldes för 1,5 miljonstyck, men den privata tomten såldes för bara 300 000 kronor. Det som väckt ytterligare reaktioner är att Håkan Borg i sin tur kunde sälja tomten vidare för 1,5miljoner kronor, bara åtta dagar senare.

Läs DT:s avslöjande här.

Håkan Borg själv förklarar det hela som ren tur.

– Det var en stycketomt jag inte kunde använda i projektet, så jag köpte den först och främst för att bygga där själv och ha den för framtiden, säger Håkan Borg.

Det låga priset förklarar Malung-Sälens kommun och Håkan Borg på samma sätt: Tomten ligger i en ravin och skulle kräva omfattande markarbeten för att gå att bygga på. Håkan Borg hade svårt att uppskatta hur mycket detta skulle kosta, bara att det skulle krävas mycket för att få tomten i nivå med vägar och att det eventuellt behövde sprängas. Därför erbjöd Håkan Borg ett lågt bud, som Malung-Sälens kommun accepterade.

Läs mer: Kommunen avfärdar revisorernas slutsats - Får kritik av utredaren

– Om en affär ska bli av måste köparen och säljaren bli överens, mer än så är det ju inte. Om nu kommunen har gjort fel och sålt lite för billigt till mig, så ja, det är tråkigt så klart. Men jag var faktiskt inte beredd att betala mer än 300 000 eftersom det är en besvärlig tomt. Jag ville köpa den med marginal, säger Håkan Borg.

Förstår du att affären kan se lite underlig ut?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga där. Det kan jag på ett sätt förstå. Eller underlig och underlig. Att kommunen har sålt en tomt billigt, och att jag har betalat andra pengar för bra tomter, det blir något som sticker ut. Men i det här fallet var det en undermålig tomt, som ligger i väldigt speciella förhållanden, och det medför merkostnader. Jag tycker att man fokuserar på helt fel saker.

Men tomten såldes ju för ett helt annat pris bara några dagar senare?

– Det är ju marknaden som bestämmer. När jag hade köpt tomten så fick jag en fråga av mäklarna. En kund som varit intresserad tidigare hade hört av sig igen, och kunde vara spekulant på min tomt. Kunde jag tänka mig att sälja den? Ja, det är klart att jag kunde, så det gjorde jag. Det var ju ren jäkla tur egentligen, helt fantastiskt.

Att tomten ligger dåligt till är det inte alla som håller med om. En uppgiftslämnare som är bekant med området menade förra veckan att det inte är något fel på tomten. DT:s medarbetare Nisse Schmidt har även han varit på plats i Tandådalen och han menar att tomten inte alls utmärker sig negativt jämfört med de andra i grannskapet. Tvärtom.

– Det är en av de finaste tomterna i området, säger han.

Det är en viss lutning, men inte exceptionellt.

– Precis som alla tomter som byggs i fjällen så måste man schackta och flytta lite jord. Det ligger i sakens natur att bygger man på ett fjäll eller ett berg så sluttar det.

Nisse Schmidt menar att det finns mycket sämre tomter längre ner i området, som ligger mitt i en myr eller liknande och att det inte är mer jobb med den här än många andra i området.

– Den ligger med utsikt över Hundfjället och Tandådalen, i solläge.

DT har sökt den ansvariga mäklaren, som dock inte har gått att nå.