Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för mikroölfestivalen håller i sig

Ölfestivalen i Söderbärke är sedan något år tillbaka väl etablerad och känd bland ölälskare runt om i landet.
Precis som de senaste åren tog biljetterna slut i god tid före festivaldagarna 23-24 oktober. Det innebär 3 000 sålda biljetter.

Annons

Nästa fredag och lördag arrangeras den tolfte upplagan av SMÖF, Söderbärke mikroölfestival och 46 bryggerier har anmält medverkan.

I år är det tredje gången som taket ligger på 3 000 besökare - 1 000 på fredag och 2 000 på lördag. Och precis som de två tidigare åren gick biljetterna åt i rask takt och i måndags var samtliga sålda.

– Vi kan inte ta emot fler, konstaterar festivalens ölchef Thomas Husing.

Arrangerande Malte Söderbärke Ölvänner, har tagit fram statistik över hur mycket öl festivalbesökarna brukar dricka.

– Varje besökare dricker i snitt 1,8–1,9 liter öl. Med 3 000 besökare innebär det totalt knappt 6 000 liter, upplyser Husing.

En nyhet i år är att festivalen har nio ölsorter från regionen Franken i norra Bayern i Tyskland.

– Där är dom mycket kulturkonservativa. Ölen bryggs i träfat och serveras ur träfat. Tre i vår organisation besökte tidigare ett av dessa bryggerier och hade med sig pors från Söderbärke.

På den porsen har bryggts öl som kommer att finnas på festivalen. Dessutom blir det ett miniseminarium om hur öl bryggs i Franken.

I övrigt är det mesta sig likt med bryggerierna utspridda i Folkets hus och i Aktivitetshallen.

Thomas Husing påpekar och konstaterar att det är fler och flera som ordnar bussresor till SMÖF.

– I år kommer elva busslaster. Ölnördar gillar det här.