Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresseföreningen ska ordna tankstation - i egen regi

Efter den 30 juni 2017 står byborna utan tankmöjlighet i Svärdsjö.
Men byns intresseförening har andra planer.
- Den 2 juli är det allsång med Lasse Berghagen och jag har tänkt den trevliga tanken att vi skulle kunna inviga de nya pumparna i samband med allsången, säger Leif Källman, medlem i arbetsgruppen som jobbar för en ny tankstation i samhället.

Annons

Sedan 40-talet har Din X-macken, mitt inne i Svärdsjö, sett till att ortsbor och genomresande haft möjlighet att tanka sina fordon.

Men i månadsskiftet juni/juli 2017 är det definitivt slut.

Pumparna har länge levt på dispens, men nu kommer inte räddningstjänsten bevlija längre dispens på grund av att pumparna ligger för nära bebyggelsen.

Planerna på ett alternativt tankställe har funnits i Svärdsjö under flera år och länge såg det ut som att en privat aktör skulle satsa på en ny station.

Men på grund av den stora investeringen så drog sig aktören ur projektet.

Trots det gav inte intresseföreningen i Svärdsjö upp.

Nu satsar man på en tankstation - i egen regi.

LÄS MER: Stort steg taget mot ny bensinmack i Svärdsjö - detaljplanen antagen

- I somras började vi jobba med det här med nya friska tag. Som alltid med sådana här satsningar är det svårt med finansieringen och det vi vill ha är en komplett anläggning med allt från punmpar, servicebyggnad och tvätt, förklarar Göran Forsén, landsbygdsutvecklare men också starkt engagerad i intresseföreningens arbetsgrupp för en framtida mack.

Arbetsgruppen för en framtida pumpstation i Svärdsjö. Här representerad av Leif Källman, Rune Fredriksson och Göran Forsén.

I ett första skede satsar intresseföreningen på en pumpstation så att möjlighete åtminstone finns att tanka sin bil, traktor, fyrhjuling eller snöskoter i Svärdsjö.

- Om man ser vad som finns här i Svärdsjö så finns allting. Det finns skola, vårdcentral, mataffär, apotek, ja, det mesta. På så sätt är Svärdsjö ett helt eget fungerande samhälle, men att stå utan drivmedel skulle vara första steget på en tillbakagång, menar Forsén.

- Eftersom vi inte har någon entreprenör har Svärdsjö intresseförening beslutat att bygga och driva den här stationen själva, säger Leif Källman och fortsätter:

- Serivicebyggnaden, det får någon annan ordna, men vi vill säkerställa att det går att tanka sitt fordon i Svärdsjö.

Än återstår mycket arbete.

Markaffären måste bli klar.

Offerten för en pumpstation väntas komma under de närmaste veckorna och när väl den kommer så ska en ansökan till länsstyrelsen skickas in där man hoppas få ett bidrag på strax över 1,2 miljoner kronor.

LÄS MER: Han är kritisk mot placeringen av en tankstation

Dessutom är Falu kommun på god väg att bevilja 500 000 kronor i kommunutvecklingsmedel, varav 400 000 kronor är öronmärkta för just tankstationen. Till det kan läggas delar av den så kallade vindpengen som vindkraftverken tillhörande Svärdsjö-Svartnäs besparingsskog genererar.

Målsättningen är att täcka hela investeringen, som är beräknad till 3,5 miljoner kronor, för pumpstationen, minus servicebyggnad.

Det svala intresset från entreprenörer är dock inget som Svärdsjö intresseförening räds då man skulle kunna tänka sig att svårigheten att få satsningen lönsam är just det som skrämmer privata entreprenörer.

- Det beror på avkastningskraven. Intresseföreningen har inga sådana krav och inga pengar som ska betalas ut till aktieägare. Blir det några pengar över så går det tillbaka till föreningen igen, kommenterar Göran Forsén.

LÄS MER: Redan för sju år sedan var bensinen på väg att ta slut i Svärdsjö

Målet är att pumparna ska hinna stå klara innan de gamla i centrala Svärdsjö måste stänga.

Den 2 juli 2017 uppträder Lasse Beghagen med gäster vid gammelgården i svärdsjö - en bensinslang bort från den tilltänkta platsen för tankstationen.

- Jag har tänkt den trevliga tanken att vi skulle kunna inviga de nya pumparna i samband med allsången, säger Leif Källman, en av medlemmarna i den sex personer stora arbetsgruppen som jobbar med framtidens tankstation i Svärdsjö.

Förutom Leif Källman, Göran Forsén och Rune Fredriksson ingår även Michael Mårtegård, Ulf Olsson och Lars Östlund i arbetsgruppen. Dessutom finns nuvarande ägare till pumpstationen, Lars Eriksson, med och bistår med sin pumpstations-kunskap.

FAKTA/Inte först ut

Att tankstationer drivs genom föreningar är relativt ovanligt. Men på flera orter på Dalarnas landsbygd förekommer driftsformen.

Här är några exempel:

Sollerön, Sunnansjö, Sörsjön, Öje, Malungsfors och Skatteungbyn.