Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Intressanta fynd"

Fynden i Silvbergs gruva intresserar både polis och försäkringsbolag.
– Vi har ju ett par personer som vi inte vet vart de har tagit vägen, säger Mats Nygårds på våldsroteln.

Fynden i gruvhålen i Silvberg intresserar polisen, inte enbart för att det kan handla om stulna bilar eller annat stöldgods som dumpats.

– Blir det aktuellt med en bärgning så är vi naturligtvis intresserade av vad som kommer upp till ytan, säger Mats Nygårds, chef för våldsroteln hos Dalapolisen där de grövsta brotten i länet hanteras.

Skulle en kropp kunna ha dumpats i ett gruvhål, instängd i något bagage eller i någon av de tunnor som filmerna från gruvhålen visat?

– Omöjligt är det ju inte och vi har ju ett par personer som vi inte vet vart har tagit vägen. Dels en bärplockare som försvann spårlöst i Västerdalarna under hösten 2012 men främst Joe Niyomwat som mördades i X-teams lokal i Hosjö i mars 2004, säger Mats Nygårds.

I det ärendet dömdes fyra personer för olika slags delaktighet i brottet som bedömts som mord trots att någon kropp aldrig påträffats.

I sökandet efter Joes kropp har Silvbergs gruva också tidigare varit aktuell liksom några gruvhål i ett område mellan Falun och Hofors. Någon undersökning har dock aldrig gjorts av de fynd som nu gjorts i Silvberg.

Även på Länsförsäkringar är man intresserad av framför allt de fordon som finns i de gamla gruvhålen.

– En del bilar är säkert skrotbilar, men sannolikheten för att flera av de här bilarna rör sig om försäkringsbedrägerier är stor, säger skadechefen Ola Berglund.

– Vi kommer att titta förutsättningslöst på samtliga bilar som varit försäkrade hos oss. Om vi hittar något som antyder att det är ett bedrägeri kommer vi att polisanmäla fallet och eventuellt återkräva utbetalad ersättning, fortsätter han.

Bedrägeri kan ge upp till två års fängelse eller mellan sex månader och sex år om brottet anses som grovt. Brottet preskriberas efter fem eller tio år och för försäkringsbolagets eventuella fordran gäller en allmän preskriptionstid på tio år.

Bryr ni er inte om att granska ett ärende om det inträffade för elva år sedan?

– Förmodligen inte, men om det handlar om en jättedyr bil eller kan vara ett led i en organiserad aktion, så kan det finnas ett värde i att titta på det ändå.

Hur vanligt är det med försäkringsbedrägerier?

– I branschen uppskattar man att det handlar om tio procent. Här i Dalarna är det inte så mycket, men det är klart att vi stöter på det då och då, säger Ola Berglund.