Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressant tyckte Hanna och Emilia

I går var det FN-dagen vilket uppmärksammades i många skolor i Västerbergslagen.
Parkskolan var en av dessa och Hanna Persson och Emilia Mässing tyckte att de fick intressant information om Röda Korset och Amnesty.

FN-dagen är en temadag som har firats sedan 1948. Många skolor uppmärksammar dagen i syfte att lära barnen att förstå att vi här i Sverige är en del av hela världen och om de mänskliga rättigheterna.

Parkskolan i Grängesberg hade bjudit in Amnesty och Röda Korset som informerade eleverna i årskurs 4–6 om deras verksamhet och insatser runt om i världen.

Anita Nordqvist upplyste bland annat om hur Röda Korset kom till för 150 år sedan och att man försöker se till att hjälpen kommer fram till platser där det är exempelvis är krig, torka, översvämningar och där det har varit jordbävningar.

Hon nämnde bland annat Haiti där det var en svår jordbävning för två och halvt år sedan med många döda och skadade. Många blev också hemlösa.

– Där var vi med och byggde upp tältläger där det bor lika många människor som i Stockholm och lite till. Det är den största hjälpinsatsen som Röda Korset gjort hittills, berättade Nordqvist.

För Amnestys räkning var det Margareta Andersson som informerade om bland annat mänskliga rättigheter. Hon sa att Amnestys viktigaste uppgift är kampen mot dödsstraff.

– Kina är det land där flest avrättas, men det är inte så många som protesterar mot det eftersom Kina är stor handelspartner för många länder.

Hanna Persson och Emilia Mässing går båda i årskurs 4 och de tyckte att information var intressant och att de hade lärt sig mycket.

– Bland annat att folk får dödsstraff fast dom inte har gjort något, sa Hanna.

– Att Röda Korset vill hjälpa folk i krig, tillade Emilia.

Båda fick också information om att FN jobbar för fred och att FN betyder förenta nationerna.