Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressant fågellektion

Naturrum i Siljansnäs och Leksands Fågelklubb arrangerar tillsammans fågelmatning vid entrén j till Naturrum.
Fåglarna var orädda och trots att många människor samlats för att se olika fågelarter kom både tofsmes, svartmes och titor till fågelmatningsplatsen.

Tidigare har Naturrum ordnat fågelmatning, men eftersom Naturrum hålls stängs på vintern tog Leksands Fågelklubb över ansvaret för matningen och det är Göte Bergqvist som ser till att det finns solrosfrö, talgbollar, hampfrö, fläskbitar och talg.

–De vanligaste arterna vid fågelmatningsplatsen är svartmes, tofsmes, talltita, blåmes, domherre, nötväcka, stjärtmesarna kommer ibland och så har vi större hackspett, säger Göte.

Göte är frivilligarbetare, men Naturrum bekostar fågelmaten.

Bland besökarna under söndagsförmiddagen var Isabelle som är fågelintresserad och hon hade tagit med sig en fin fågelbok hon fått av morfar. Fågelboken var även en ljudbok och de olika fåglarnas läten kunde spelas upp. När Isabella spelade upp fågelsång började svartmesen sin vårsång vid Naturrum.

Staffan Müller från Leksands Fågelklubb berättade om de olika fåglarna som besökarna såg och han fortsatte berätta mer om fåglar inne i Naturrum.

–Nästa vecka börjar Sveriges Ornitologiska Förenings, SOF Vinterfåglar inpå knuten, projektet där vi vill öka intresset för att mata fåglar och även räkna dem. Förra året, 2012 kom 20.000 rapporter in till SOF. I år satsar vi på 25.000 rapporter vilket i sin tur också ökar intresset och engagemanget för fågelskyddsfrågor, säger Staffan Müller.

Vinterfåglar inpå knuten startar fredagen den 25 januari och pågår till måndagen den 28 januari.

–Leksand är i förhållande till folkmängd sett en av de bästa kommunerna i landet på fågelmatning och att rapportera in fågelarter. Det är verkligen roligt, sa Staffan bad Isabella spela upp lite olika fågelläten för publiken.