Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationellt på ABB industrigymnasium

Lärare och elever på ABB industrigymnasium har tidigare besökt Frankrike, Polen och Slovenien inom ramen för ett utbytesprojekt.
Nu är det Ludvikas tur att agera värdstad, och på torsdagsmorgonen välkomnade läraren Mohamed Maldi besökare från sju länder.

– Det är ett tvåårigt projekt på temat miljö. Vi har fått hjälp av Internationella programkontoret att sätta ihop projektet, förklarar han.

Kort sammanfattat går projektet ut på att eleverna från de olika länderna jobbar med den springande frågan om hur man ska göra miljön hållbar.

Lärarna och eleverna får under sina besök i andra länder bland annat ta del av hur man jobbar med återvinning, men även hur skolans värld ser ut på olika håll i Europa.

– Tanken är att baka in projektet i ämnena. Det ska bli en naturlig del av utbildningen, säger Mohamed Maldi.

Totalt 34 lärare och elever från Frankrike, Spanien, Portugal, Polen, Slovenien, Bulgarien och Turkiet gästar Ludvika från torsdag till söndag.

Lärarna bor på hotell, medan eleverna är inackorderade hos elever på ABB industrigymnasium.

– Vi kan ingen franska, men vi tar hjälp av Google Translate (översättningsprogram) för att göra oss förstådda, säger Laura Karlsson och Emma Sillanpää, som har var sin fransk elev boendes hemma hos sig.

I december förra året besökte Laura och Emma staden Compiègne i Frankrike för att lära sig om miljöarbetet där.

– Det var roligt, konstaterar de.

– Vi fick även besöka Napoleons slott och åka på utflykt till Paris.

Torsdagens övningar inleddes med att Gunnar Nihlén, vd för ABB industrigymnasium, höll en kortare föreläsning om Sverige.

Han berättade bland annat om vikingarna och förklarade att svenskar är en lugn folkgrupp.

– På torget i Sevilla är det livat, men på svenska torg är det tyst, förklarade han och demonstrerade genom att ställa sig med armarna i kors.

Utbytesprojektet är just nu inne på sitt andra och sista år, men innan projektet avslutas i vår ska lärare och elever från ABB industrigymnasium ha hunnit med att besöka Portugal, Bulgarien och Spanien.