Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationella Engelska Skolan rullar ut röda mattan för eleverna

När Internationella Engelska Skolan bestämde sig för att ha en novelltävling på skolan, så kom bibliotekarie Kristina de Linares på idén att ställa till med fest.

Oscarsgalan går av stapeln den 28 februari och då tyckte bibliotekarien att det var lika bra att rulla ut röda mattan framför skolans bibliotek.

– Från början tänkte vi bara ha en novelltävling, men så tänkte jag att priset kan bli att man får låtsas vara författare. Så vinnarna får "bubbel" (alkoholfritt vin) och får sitta och skriva autografer åt de andra eleverna, för att känna på det för en dag, förklarar Kristina de Linares.

Det blev årskurs 4 till 8 som ställde upp för att skriva. Eftersom hon ville att alla elever skulle känna sig involverade sattes nionde klass på att göra kanapéer.

Studenter från musikklassen erbjöd sig själva att spela på festen. Fiolmusik fyllde biblioteket och eleverna drack Pommac. Stämningen var på topp.

– Alla är väldigt glada och till sig. De tycker att det är roligt. Min avsikt är att få biblioteket till en kultur mötesplats och att få hela skolan involverad i något, berättar Kristina de Linares.

Vinnarna av novelltävlingen är överraskade och glada att de har vunnit. Några vill bli författare när de växer upp.

– Allt det här är kul, jag vill gärna bli författare, säger Cornelia Melgaard.

– Fast jag vill bli fotbollsproffs när jag blir stor, säger Anas Abdullah.

Hans novell handlade också om fotboll. Kristina de Linares tycker att det viktigaste är att eleverna läser. Speciellt pojkarna är svåra att få in i biblioteket och hon låter dem själva efterfråga vad de vill läsa.

– Visst finns det vissa gränser men annars är mottot att det viktiga är att de läser något i stället för att sitta vid datorn. Sportböcker är mycket efterfrågat. Så det blir mycket böcker om Zlatan, Messi med flera, säger hon.

Läs också: Engelska skolan öppnar i Falun

Läs också: Mindre stök - mer kunskap