Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationell konstnär gör Ludvika vackrare – och så ska New York få en jättelik dalahäst

 
Ludvika 100 år
Visa alla artiklar

Vad är det egentligen som pågår vid Garvarns torg? Det har nog en och annan Ludvikabo undrat den här veckan.
Stan gästas av en internationell konstnär som har fått i uppgift att göra en stor och färggrann väggmålning.

Hans namn är Shai Dahan, en 40-åring uppvuxen i Los Angeles i USA som för kärlekens skull slog ned bopålarna i Sverige för snart tio år sedan.

Här upptäckte han dalahästarna och började snart måla egna och gärna i så stort format som möjligt. Anna Silfverin, kultursekreterare i Ludvika, fick nys om honom och tog kontakt.

Nu är han här och ska på några dagar skapa det jättelika konstverket på husgaveln mot Garvarns torg.

– Hästarna blir någonstans mellan sex och åtta meter höga, säger han och riktar blicken mot mittenhästen som snart är klar. Den lyser härligt dalahäströd och för Shai Dahan var det självklart att börja med den röda nu när han för första gången får ”tillverka” dalahästar i hästens hemlandskap.

– De andra hästarna blir blå och vita och går allt som planerat så kommer hela målningen att vara klar någon gång mitt på dagen på fredag, säger Håkan Rosén.

Jomenvisst är generalen för firandet av Ludvika 100 år inblandad även i detta.

– Muralmålningen kan ses som ett avslut på projektet Årets stadskärna och se det även som en del i Ludvika 100-firandet. Vi vill förgylla stan och det här kommer att bli väldigt fint, fastslår Rosén.

Han beräknar kostnaden till 70 000 – 75 000 kronor och för de pengarna, förefaller det, får Ludvika ett konstverk som förmodligen kommer att få gillande blickar från de allra flesta.

Alltid positive 100-generalen ser en särskild symbolik i hästarna.

– De symboliserar att vi har ett jävla go i Ludvika, här kör vi framåt, klargör Håkan Rosén och fastslår att fastighetsägaren och tillika mångårige travhästägaren Niklas Andersson förstås inte har något emot väggmålningen.

Ludvika sällar sig till en rad metropoler där Shai Dahans konst redan kan beskådas. Han nämner själv några av världsstäderna:

– London, Berlin, Miami, Los Angeles, München, Gdansk, Paris, Köpenhamn. Och så Kalmar, Ulricehamn, Nacka, Mölndal, Göteborg...

– Men att nu få måla dalahästar i Dalarna, det är något jag velat göra i tio år, säger han och tillägger att den 29 september bär det av till New York.

Där väntar ett jätteprojekt. En byggnad ska utsmyckas med en 20 meter hög väggmålad dalahäst. I Amerika ska de ju alltid vara störst och bäst – men för Ludvikaborna duger det nog gott att tills vidare kunna skryta med att ha de största väggmålade dalahästarna i hela Dalarna.