Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv tävlingsvecka närmar sig i Vansbro

Tävlingsarenan är uppbyggd och klar. På lördag drar den tävlingsintensiva Vansbroveckan igång med Vansbro Triathlon, som i år har SM-status.

– Det är väldigt kui att vi har fått SM-status på vår tävling i triathlon. Hela den svenska eliten kommer att finnas på plats här i Vansbro, säger Jan Palander, Vansbrosimningens generalsekreterare.

SM-tävlingen går över medeldistans - 1,9 km simning, 90 km cykel och 21 km löpning - med start och målgång på Vansbrosimningens arena.

Läs också: Pepe´s cup arrangeras för 30:e gången

Banan är rankad som snabb och eliten beräknas gå i mål på strax över fyra timmar.

Bland damerna är den stora favoriten Jönköpingsstejen Åsa Lundström som närmast utmanas av Louise Rundqvist, Katarina Åström, Emma Graaf, Mikaela Persson, Sara Svensk och Jenny Nilsson. En intressant start gör också förra simstjärnan Emma Igelström.

På herrsidan heter favoriterna Patrik Nilsson, Fredrik Bäckson, Erik Holmberg, Pontus Lindberg, David Näsvik, George Bjälkemo, Carl Brümmer, Jonas Colting, Joel Evertsson, Andreas Lindén och Ted Ås.

– Just nu har vi över 14 000 deltagare anmälda till alla våra lopp. Det är en siffra vi är väldigt nöjda med, och anmälningarna fortsätter att droppa in i en bra takt, säger Jan Palander.

Och det ärju först nästa vecka som själva simdelen kör igång med sitt digra program.

Bland nyheterna finns ungdomsloppet, Vansbro Vattenprovet 200 meter, som arrangeras i samarbete med Svenska Simförbundet för att höja kunskapen om simkunnighet.

På måndagen var temperaturen i Vanån 17,3° och i Västerdalälven 17,9°.

– Vi har haft några dagar med varmt väder, vilket gjort att temperaturen stigit i vattnet. Enligt långtidsprognoserna ska det bli bra med värme igen efter helgen, låt oss hoppas att det blir så, säger Jan Palander.

Läs också: Han ska genomföra alla loppen

Under de senaste dagarna har också tävlingsarenan växt fram. Tält och andra byggnationer är på plats.

– Läget är under kontroll. Det är nästan 3 000 kvadratmeter tält som har satts upp under midsommarhelgen, säger Jan Palander.

Jämfört med tidigare år har själva tävlingsarenan förbättrats ytterligare.

– Vi har gjort vissa justeringar till det bättre, men över huvud taget har vi jobbat hårt med att lyfta våra evenemang ytterligare. I det arbetet spelar våra funktionärer en viktig roll. Deras insats är guld värd för genomförandet av Vansbroveckan, säger Jan Palander.

Den stora Vansbrosimningen avgörs lördagen den 9 juli,

I startfältet återfinns fjolårssegrarna Anton Björck, Teuscher Simklubben 02, och Ellen Olsson, Skåre Swim Club.

– Anmälningsläget till Vansbrosimningen är väldigt bra, och i nuläget har jag inget att klaga på som generalsekreterare, säger Jan Palander.

Tävlingsprogrammet 2016:

Lördag 2 juli : Vansbro Triathlon, Söndag 3 juli: Vansbro Bianchi 120, Onsdag 6 juli : Vansbro Swimrun, Fredag 8 juli: Vansbro Vattenprovet (7–13 år), Vansbro Halvsim , Vansbro Öppen Älv, Lördag 9 juli: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen (6–9 år), Söndag 10 juli : Vansbro Tjejsim, Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim (10–17 år).

Läs också: Kranskullan och kransmasen - här möter ni dem