Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv prospektering av Middagsgruvan

Det bedrivs nu mycket intensiv prospektering av Middagsgruvan i Leksands kommun där flygmätningar och borrningar lett till att en 3D-modell av gruvan utarbetats för borrningarna kommande år.

Mitt i Scandinavian/Eastern Highlands jätteinmutning Mårtanberg på 7971 hektar mellan Rättvik och Bjursås finns en liten inmutning på 183 hektar som kallas TP:14 Middagsgruvan som undersökts allt intensivare sedan prospekteringsbolaget Tommy Pedersen fick sitt undersökningstillstånd 2004.

TP:14:s styrelseordförande Mats Budh, Mora begär förlängning av undersökningstillståndet och redovisar att man de närmsta åren ska diamantborra mer i undersökningsområdet.

Bolaget har under 2011 låtit en helikopter undersöka området med fem flyglinjer och man har borrat ned till 200 meters diup och lokaliserat elektromagnetiska ledare nere i berget. I årsberättelsen skriver företaget att man borrat sju hål. Prospekteringen och förvärvet av inmutningen då aktiebolaget TP:14 Mining bildades under 2011 kostade 1,7 miljoner

Resultaten var så uppmuntrande att i år på nytt flugit över området med 50 flyglinjer med 50 meters avstånd och därefter byggt upp en 3D-modell av undersökningsresultaten för att nu kunna borra mer exakt.

Men bolaget har ännu inte redovisat vilka metaller man funnit.

Men det är dyrt att borra så bolaget kommer att ta in kapital via en nyemission för det fortsatta jobben skriver Budh till Bergsstaten.

Danska Scandinavian/Eastern Highlands kommer nästa vecka att med en helikopter från danska Sky Team att göra en geofysiska flygmätning på låg höjd över den omkringliggande inmutningen Mårtanberg där danskarna flyger 550 linjekilometer med 200 meters mellanrum.

Det Scandinavian Highlands hoppas på är fynd av basmetaller, alltså zink, bly, koppar, silver, guld och nickel som danskarna vet finns i Middagsgruvan.