Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv period hos potatisodlarna

Just nu går potatisodlarna in i kanske det som är den intensivaste perioden på året, när årets potatisskörd ska upp ur backen.
– Vi har en väldig kontroll på när det är dags att slå blasten och sedan plocka upp potatisen, säger Kristian Willman.
Trots det myckna regnandet tror han det blir en ganska normal skörd.

Annons

– De som har tunga jordar eller att åkrarna ligger i låg terräng har det nog lite jobbigt nu när potatisen ska upp, men för min egen del ser det bra ut, nu vill vi bara ha en fin höst, säger Kristian Willman.

Han uppskattar att det kommit tre gånger så mycket regn sedan mitten av juli som normalt, men så länge jordarna kan dränera undan det ska det inte vara några stora problem. När ska potatisen plockas upp, är den frågan som många ställer sig, men det har potatisodlarna stenkoll på.

– Vi mäter torrsubstansen med jämna mellanrum vid den här tiden för att veta när det är dags att slå blasten.

När potatisen når en viss nivå ska blasten krossas och sedan får potatisen ligga och bilda skal i ytterligare två till tre veckor innan det är dags för skörd.

– Just nu tvättar vi potatislådorna och gör rent i lagren för att allt ska vara klart inför skördestart, som vi räknar med drar i gång i mitten av september och sedan håller vi på i kanske tre veckor, klargör Willman.

Potatisen förvaras sedan i lagret tills den börjar packas för att skickas till kund, vilket pågår hela året. Temperaturen i lagret hålls med automatisk utrustning på mellan 3,8 och 4,0 grader, då står den sig allra bäst.

– I år hade vi kvar fjolårets skörd ända fram till i mitten av augusti innan vi sålde det sista, berättar Kristian Willman.

När allt är skördat så finns det närmare 1800 ton i lagret hos Kristian Willman och det i fem olika sorter.