Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv och lång heldagsdebatt när landstinget behandlade budgeten för 2017

Landstingets sparpaket har kraftigt förbättrat ekonomin. Den rödgröna landstingsledningen vill nu satsa extra på patientnära vård, svaga grupper, arbetsmiljö och läkarlöner.
– Balanserade och ansvarsfulla satsningar som gör att vi samtidigt klarar ekonomin, säger landstingsråd Gunnar Barke (S).

Den rödgröna landstingsledningen - V, S och MP -redovisar nu att sjukvårdens ekonomi har förbättrats kraftigt under det senaste året. Orsaken är arbetet med landstingets två sparpaket på totalt 700 miljoner.

I år räknar landstingsledningen med ett ekonomiskt resultat som landar nära budgetmålet på 117 miljoner i överskott. Troligtvis kring 100 miljoner. Tidigare prognoser befarade ett överskott på endast 50 miljoner, vilket var långt under budgetmålet. Kostnadsutvecklingen är dessutom fortsatt den lägsta i landet.

Ännu är dock inte faran över, betonar landstingsledningen. Kommande år krävs fortsatta åtstramningar för att nå en ekonomi i balans om tre år.

– Nästa år har vi därför fortsatta sparkrav på 80 miljoner. Det här kommer inte bli lätt. Vi har mycket kvar att göra. Samtidigt kan vi konstatera att vi bäddat bra för att klara detta, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S).

De rödgröna partierna, med stöd av Centerpartiet, vill i sin budget för nästa år satsa på ekonomi i balans, bemanningen och en jämlik hälsa. Bland annat handlar det om att satsa mer på diabetespatienter och patienter med högt blodtryck, samt erbjuda gratis öppenvård för personer äldre än 85 år, satsa mer på missbruksvård, missbrukscentrum, assisterad befrukning för ensamstående, gratis mammografi, samt glasögonbidrag för unga. En utbyggd E-hälsa och en helt ny digital "vårdcentral" ska öka tillgängligheten för patienterna. Högre löner till tandläkare, och en lönesatsning på läkare hoppas ge positiva rekryteringseffekter och därmed ett minskat behov av stafettläkare.

– Vi vill också göra investeringar. Bland annat satsningar på Mora lasarett, IVA-operation i Falun och inleda arbetet för en planerad satsning vid Avesta lasarett. Allt detta ansvarsfullt och balanserat för att klara ekonomin så att vi når målen på överskott 2019, säger Gunnar Barke.

Sjukvårdsalliansen - M, KD, DSP och L - vill i sitt budgetförslag också slutföra spararbetet, men med ett större planerat överskott och satsningar. De vill bland annat satsa 35 miljoner på specialistsjuksköterskornas löner, återinföra det så kallade nattavtalet, satsa mer resurser på elektronik- och mobilhälsan - och inte minst ge primärvården och vårdcentralerna ett extra tillskott på 43 miljoner.

– Vi ser nu hur vi tvingas stänga vårdplatser på grund av personalbrist. Vi vill satsa mer för att få den personal vi behöver. Vi måste bli "morgondagens arbetsgivare" för att klara framtiden, säger oppositionsråd Ulf Berg (M).

Sjukvårdsalliansen vill samtidigt garantera den medicinska kompetensen vid sjukhusen i Avesta och Ludvika, samt även rädda rehabiliteringsbässängen i Avesta och ambulansstationen i Rättvik - som lades ned i sparpaketet.

– Vi slösar inte med pengar, vi gör dessa satsningar för befolkningen. För att exempelvis befolkningen i Rättvik ska känna tryggheten med en ambulans i orten - och att rehabiliteringspatienter ska ha en anpassad lättillgänglig bassäng vid Avesta lasarett, säger Ulf Berg.

Centerpartiet sluter dock upp bakom den rödgröna budgeten.

– Vi vill stärka den nära och vardagsnära vården. Samtidigt måste vi följa upp de ekonomiska besluten och fortsätta säkra ekonomin. Äldre kroniskt sjuka och de mest sjuka måste kunna få vård nära, eller i , hemmen, säger hon.

Centern menar att de fått igenom krav på extra pengar till bland annat vårdcentraler och e-hälsa i den rödgröna budgeten.

– Nu kommer den digitala vårdcentralen till Dalarna i vår. Det kommer ge en snabb och smart hjälp till dem som behöver det. Samtidigt frigör detta resurser för de patienter som personligen måste träffa en doktor eller vårdpersonal, säger oppositionsrådet Lena Reyier (C).

Landstingsskatten lämnas oförändrad på 11,16 procent. Sverigedemokraterna står bakom ett eget förslag, som bland annat vill spara drygt 40 miljoner på kulturen. Landstingets budget för 2017 omfattar totalt 8,1 miljarder, med ett förväntat överskott på 172 miljoner.

Budgetdebatten fortsätter med beslut under tisdagens fullmäktigemöte.