Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationsenhetenlyder under Lex Sarah

Kommunstyrelsen antog vid tisdagens sammanträde rutiner enligt "Lex Sarah" vid Ovansiljan HVB, där ensamkommande flyktingbarn placerats.

Ovansiljan HVB är organiserad under kommunstyrelsen i Mora kommun, som innefattas av rapport- och anmälningsskyldighet enligt Lex Sarah.

Personal har anmält att de känt sig hotade vid två tillfällen de senaste månaderna. Ett vid tumult utanför boendet 1 september, och hot med en kniv inblandad 15 september har anmälts till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

– Jag känner inte till incidenter, förklarade kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (S) vid presskonferensen efter kommunstyrelsens sammanträde.

Chefen för integrationsenheten är den som ansvarar för att inkommen rapport registreras enligt Mora kommuns. Någon Lex Sarah-anmälan har inte rapporterats till kommunstyrelsen med anledning av händelserna 1 och 15 september.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd ska ansvarig nämnd fastställa rutiner för hur skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden ska fullgöras. "Rutinerna ska även utvisa hur skyldigheten att anmäla allvarliga missförhållanden och risk för allvarliga missförhållanden ska fullgöras".