Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integration med röjsåg

Bakrunden är att Skogstyrelsen under 2010 har genomfört ett mindre integrationsprojekt i samarbete med Borlänge kommun som slutade med att de tre somalier som utbildades på röjsåg anställdes.

De tre deltog i mötet tillsammans med ett 20-tal anställda i distriktet och en rad föreläsare, bland andra Valbone Shala, Borlänge kommun, arbetsmarknadshandläggare och projektansvarig.

Dessutom deltog chefer från Lantmäteriet, Arbetsförmedlingen och kommunen.

Valbone Shala berättade inledningsvis om den hjälp hon fick av bland andra en prästfamilj när hon som 17-åring kom till Sverige.

- Jag möttes med respekt och det är det framgångsrik integration handlar om, ömsesidig respekt, sade Valbone Shala som passade på att tacka och berömma personalen på Skogsstyrelsen med distriktschef Hans-Olof Marcus i spetsen.

- Ni är mycket mer än bara en samarbetspartner. Ni har fått de här killarna att växa på ett sätt som stärkt deras självförtroende och självkänsla. När vi som människor blir sedda, och som här i en yrkesroll, blir vi delaktiga, sade hon.

Hans-Olof Marcus berättar att projektet med de tre somalierna varit så lyckat att man ska fortsätta och utveckla samarbetet med Borlänge kommun och även andra, bland annat Lantmäteriet.

- Vi har ett ganska stort projekt på gång nästa år då vi räknar med att utbilda ytterligare 15 personer på röjsåg och sedan slussa ut dem i riktiga jobb, säger han och fortsätter:

- Det är ett område i Leksand som ska röjas och tanken är att de ska arbeta i mindre grupper. Det ger dem bättre möjligheter att träna det svenska språket.

Hans-Olof Marcus kan konstatera att allt fler börjar intressera sig för integrationsfrågorna, bland annat många skogsbolag.

- Vi har ett ansvar att hjälpa de som kommer från andra länder att få förståelse och känsla för skog och natur, som ju betyder så mycket för oss i Sverige. Ungefär 14 procent av befolkningen utgörs i dag invandrare och det är viktigt, bland annat eftersom de ju också är väljare och en del av svensk skogspolitik, att de har kunskaper, säger han.

Abdinasir Mohamed och Hassan Ali Adem, två av de tre somalier som har deltagit i projektet, visste inte vad de skulle kunna förvänta sig när de kom till Sverige.

- Nej, vi hade ingen aning, men vi har blivit mycket väl omhändertagna och vi är jätteglada för att vi har fått den här chansen, sade de.

Båda kan räkna med att få fortsatt arbete nu när de är kan hantera en röjsåg och har erfarenhet.

- De är väldigt duktiga och det är naturligtvis i första hand deras egen förtjänst. Vi har också satsat en hel del resurser för att de skulle få så bra utbildning som möjligt, säger Hans-Olof Marcus.

Andra föreläsare under dagen var Marianne Sjöström, Borlänge kommuns samhällsenhet, Leyla Barseye, som kom till Sverige som flyktingbarn och nu arbetar som tolk, och Mursal Ismal, folkbildare och föreläsare. Mursal berättade om vad det innebär att tvingas fly från sitt land och Leyla om hur vardagen som inflyttad ser ut.

Shala Montazami på Tjärnkraft, som var något av värd för distriktsmötet, bjöd alla närvarande på både svenskt julbord och mat från bland annat USA, Iran, Libanon, Mexico, Grekland och Somalia