Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte så tokigt i Säter

Säters kommunslogan "Jag är tokig i Säter" har utsetts till bäst i landet. Detta firade kommunen med tårta.
– Nu ska vi titta på hur vi kan utveckla sloganens användningsområde, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).

Efter att Säter utsetts till Sveriges bästa kommunslogan, i samband med lanseringen av boken "Var femte invånare är en häst – En bok om kommunslogans", firade utmärkelsen med tårta.

– Det är extra roligt att det är svenska folket som har röstat fram oss. Dessutom fick vi klart flest röster med nästan 30 procent, säger Abbe Ronsten.

– Många kommuner har bestämt att de ska ha en slogan och bara tagit något. Vår slogan har vuxit fram. Den började faktiskt som en bisats i en turistbroschyr, säger Helena Åkerberg Hammarström, näringslivsutvecklare.

Anspelningarna till Säter sjukhus har gjort att sloganen har varit omdebatterad.

– Vi känner stolthet över psykiatrin och den kompetens som finns där. Sjukhuset har gjort Säter känt i hela landet. Men man måste tillåta sig till att använda lite självironi. Det bottnar i ett bra självförtroende, säger Abbe Ronsten.

– Det är mycket positivt med det här priset. På det här viset lyfts hela Säters kommun fram. Annars tror folk ute i landet att Säter bara är ett sjukhus, säger Kjell Bergqvist, näringslivskontoret.

Och Säter kan nog räkna med att få stanna på tronen ett bra tag.

– Ja, det här är ju inget SM som avgörs varje år. Vi kommer att ha den bästa sloganen till någon annan kommun ändrar sin och det görs en ny omröstning, säger Abbe Ronsten.

Hur ska ni utnyttja denna utmärkelse framöver?

– Vi får grubbla på vad vi kan göra. Sloganen har utvecklats långsamt och nu ska vi titta på hur vi kan utveckla dess användningsområde ytterligare. VI har en bra bas att utgå i från, men hur sloganen används kommer att bero mycket på målgruppen, säger Abbe Ronsten.

Uppmärksamheten kan dock medföra att kommunen blir lite för populär.

– Ja, vi måste nog beställa hem fler tröjor med kommunsloganen på, konstaterar Lotta Bergstrand (FP), ordförande i näringslivs- och utvecklingsutskottet.