Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte så kul att vara hingst

RIDSPORT/VEBERÖD Minna Telde missar årets första utetävling i Hagen.
Anledningen är att hennes dressyrhäst Santana för tillfället lider av svullna testiklar.
– Det är första gången jag är med om något sådant, säger Minna Telde.

Minna Telde hade en strulig fjolårssäsong där hon drogs med långvariga infektioner. Hon fick ställa in flera viktiga Nations Cup-tävlingar, och kunde med ett "tveksamt okej" från läkarna precis ställa upp i Falsterbo Horse Show i juli.

Sedan november är hon lyckligtvis helt återställd och fri från infektioner, men innan jul drabbades i stället hennes häst av ett virus. Därmed blev det inget världscupkval i Odense.

En lite lugnare tävlingstid har dock gjort att ekipaget kunnat lägga mer tid på kvalitativ träning, och formen ser väldigt lovande ut.

– Eftersom det blev ett ofrivilligt tävlingsuppehåll innan jul har vi haft tid att förbättra och förstärka, jobba med den ständiga processen. Jag är väldigt nöjd med utvecklingen i år och var spänd att få visa det, säger Minna Telde.

Utomhuspremiären i dressyr i tyska Hagen var tänkt att bli just det uppvisningstillfället. Dessvärre blev det ännu ett bakslag, då hingsten Santana drabbades av minst sagt intima problem.

Ibland får man lida för att inte vara vallack:

– Han har svullna pungkulor, och en liten inflammation i muskeln som håller upp dem. Han kan jogga, men står ganska bredbent. Det är första gången jag är med om något sådant, säger Minna Telde, som inte riktigt kan hålla sig för skratt.

Att det inte är någon större fara med Santana är därmed tydligt.

– Vi får bara skjuta på premiären några veckor, säger Telde, som längtar efter att få tävla igen:

– Jag älskar det! Det är det roligaste jag vet. Vi hade jättegärna gått ut nu, men så fick han som sagt lite smått prekära problem.

Säsongens stora mål är så klart VM i Normandie.

– Att ta en finalplats på VM är årets stora, konstaterar Telde.