Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte längre laglöst land

Under de senaste veckorna har många av Dalarna läns elever med förväntan återvänt till skolbänkarna för att träffa sina klasskamrater och tillsammans anta de nya utmaningarna som väntar. Tyvärr ser verkligheten i skolan inte likadan ut för alla elever. För vissa innebär det början på en ny och rolig termin men för andra betyder det att mötas av kränkningar och mobbing. Statistik visar att så många som var tredje elev känner oro inför skolstarten. Enligt Friends uppger ungefär 50 000 ungdomar att de känner sig mobbade eller kränkta i skolan.

Den nya tekniken som på senare år kunnat användas för att stärka undervisningen har dessvärre även skapat nya arenor för mobbning och trakasserier. Sociala medier såsom Twitter och Facebook fungerar inte bara som forum för ungdomar att lära känna varandra i utan blir även arenor där ungdomar kan agera kränkande mot varandra, oftast helt utan vuxenvärldens inblandning. Mobbning påverkar inte bara elevers självkänsla negativt utan påverkar otvivelaktigt även skolresultaten negativt. Det betyder att många elever inte har samma förutsättningar i skolan som sina kamrater.

Fram till 2015 ska regeringen satsa 625 miljoner kronor på en ökad elevhälsa. Satsningen innebär bland annat att skolorna ska kunna erbjuda en samlad elevhälsa med tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och personal med specialpedagogisk kompetens. Där ingår även mer fortbildning kring mobbning och bättre samordning mellan skolor om en elev skulle behöva byta skola.

Därutöver röstade riksdagen i våras igenom en proposition från regeringen som ger de brottsbekämpande myndigheterna tillgång till elektronisk information. Polisen kan numera ta del av information och uppgifter kring abonnemang och ip-adresser, även när det gäller brott som inte förväntas leda till fängelsestraff. Tack vare detta kan polisen, som hittills haft svårt att ingripa och agera mot kränkningar på Internet, få större förutsättningar att identifiera och lagföra den som gjort sig skyldig till brott. Internet är inte att betrakta som ett laglöst land längre.

Vår förhoppning är att fler ska våga anmäla och kunna lita på att polisen går vidare med en anmälan. Detta är inte bara viktigt för alla dem som blivit drabbade utan i förlängningen även för att stärka förtroende och tilltro till rättsväsendet. Förhoppningen är dessutom att lagändringen ska ge alla ungdomar samma förutsättningar. De allra flesta håller nog med om att alla barn och ungdomar förtjänar en trygg skolgång och att det är vi vuxna som kan hjälpas åt för att åstadkomma detta. Med förebyggande insatser i skola och samhället kan vi med hjälp av detta fortsätta arbetet för ett Sverige fritt från mobbning och trakasserier såväl i skolan som på nätet.

Ann-Britt Åsebol (M)

är riksdagsledamot för Dalarnas Län

Oskar Öholm (M)

är riksdagsledamot med plats i utbildningsutskottet, Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel