Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte kört för biogas i Dalarna

Det är inte kört för biogas i länet.
– Men då måste kommuner som Falun och Borlänge ta ett politiskt ställningstagande om det, säger Håkan Jansson vid Region Dalarnas kollektivtrafiknämnd.

Annons

Den 24 oktober ska direktionen - styrelsen - för Region Dalarna behandla underlaget för kommande kollektivtrafikupphandling i länet. Beslutet där blir styrande för upphandlingen.

– Det är inte stängt för biogas. Men som vi konstaterade i översynen av biogas måste kommuner som Falu och Borlänge - där en sådan satsning har bästa förutsättningar att bära sig - ta ett ställningstagande i frågan. Jag vet också att ett arbete pågår i bland annat i Falun kring detta.

Senast i december vill Region Dalarna ha alla bitar på plats.

– Detta för att Dalatrafik - som vi låter sköta upphandlingen - ska hinna göra jobbet, säger han.

Region Dalarna konstaterar att 6-7 olika aktörer i länet jobbar för en biogassatsning i länet. Även producenter som Swedish Biogas ligger på för en biogasutveckling.

– Krafter för finns. Problemet är bland annat de dyra investeringskostnaderna. Och ett långt avskrivningsförlopp på upp mot 16-17 år, säger Håkan Jansson vid kollektivtrafiknämnden.