Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara jubelrop när by fårkommunalt vatten och avlopp

Före årsskiftet tänker kommunen börja arbetet med att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet i Dagkarlsbo.
En satsning på fem miljoner kronor som verkar dela byn för och emot.

Annons

– Vi har redan fantastiskt fint vatten och en väl fungerande infiltrationsanläggning, säger Magnus Granqvist i Dagkarlsbo.

Familjen hävdar att samma förhållande gäller för många av det 40-tal fastighetsägare som berörs av kommunens planer.

Kommunens vatten- och avloppschef Tommy Brolin låter inte förvånad över att projektet inte går hem i alla stugor i Dagkarlsbo.

– 2007 var det två boende i byn som talade om för mig att 13, 14 stycken i byn var intresserade av kommunalt va (vatten och avlopp). Efter beslut i fullmäktige fanns projektet med i kommunens budget 2010 och då gick vi ut med en skriftlig enkät. 17 svarade ja, nio var emot och ett tiotal svarade inte alls.

Magnus Granqvist är kritisk till hur hela ärendet har hanterats av kommunen, inte minst när det gäller informationen till de berörda.

– Det här blev klubbat i fullmäktige utan att vi fick någon information och därför hade vi inte heller möjlighet att överklaga. Vi har inte fått någon information över huvud taget.

Granqvist avfärdar kommunens argument att ett av huvudskälen till satsningen är att minska riskerna för utsläpp i Haggen.

– Vad jag vet så finns det inga mätningar som visar att Haggen är en förorenad sjö i dag.

Han konstaterar att det blir en både hög och onödig avgift att anslutas till kommunala nätet för dem som i dag har bra vatten- och avloppsanläggningar.

Tommy Brolin uppger att kommunen kommer att bilda ett så kallat verksamhetsområde. Därmed måste alla berörda fastighetsägare ansluta sig till det kommunala avloppsnätet. Däremot kan de som så önskar behålla den egna brunnen.

– Kostnaden för en fastighet med tre rum och kök är cirka 85 000 kronor inklusive moms. Väljer man att avstå från det kommunala vattnet minskar kostnaden med ungefär 25 000 kronor.

Sedan tillkommer kostnader för grävning från tomtgräns in till husen och kritiker i Dagkarlsbo både befarar och utgår från att den verkliga kostnaden för många kan bli långt över 100 000 kronor.

Tommy Brolin ger Magnus Granqvist och andra kritiker rätt på en punkt: informationen kunde och borde ha skötts bättre.

– Det är lätt att vara efterklok, men vi borde ha gått ut med enkäten innan kommunfullmäktige tog sitt beslut. Vi lär av misstagen och nästa gång vi planerar att bygga ut någonstans kommer vi att ha mera information och dialog med berörda, säger Brolin som tillstår att man ännu inte haft några informationsmöten med Dagkarlsbo-folket.

– Vårt mål är att komma i gång i Dagkarlsbo före årsskiftet och tanken är att göra jobbet i två etapper under två år. Förhoppningsvis kan de första fastigheterna kopplas på nätet i vinter eller vår.