Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspektör fick årets Sockan-stipendie

Han kom in sjungandes, men hela tillställningen visade sig vara lurendrejeri. Den bokade spelningen var i själva verket en stipendieutdelning.
– Oj-oj-oj, sa Gunnar Blommé som i går fick Sockan-stipendiet för sitt ivriga arbete för ett drogfritt Falun.

Det var åttonde gången som Sockanstipendiet delades ut. Sockan, det var Mattias Ströms smeknamn bland kompisarna. Han avled efter ett oprovocerat överfall på gatan i juli 2004.

På lördag skulle Mattias ha fyllt 30 år. Att möta födelsedagar när barnet inte längre lever är svårt, men Gunilla Ström vill ändå att sonens födelsedag ska vara laddad med något positivt. Därför delar hon ut stipendier till Mattias minne, tillsammans med hans syskon och kamrater.

I år blev ceremonin tidigarelagd eftersom Gunnar Blommé är på väg utomlands. Och han var alltså en lurad stipendiat. Kompisen Peter Gehlin hade bett honom komma till Gamla elverket för att sjunga vid en uppvaktning för Peters mamma. Gunnar kom in med gitarren i högsta hugg, och kom inte av sig, trots att mamma Gehlin lyste med sin frånvaro och fotografernas kameror rasslade ikapp.

– Du får stipendiet för att du med outsinlig energi och iver arbetat för ett Falun utan droger, sa Gunilla Ström när hon och Mattias kompis Jonas Arnberg överlämnade den jättelika symbolchecken på 20 000 kronor.

Grunden till Sockanstipendiet lades när de som kom till Mattias begravning uppmanades att skänka en slant i stället för att ta med blommor. Sedan dess har fonden fyllts på, inte av stora summor, men av många små belopp - det är församlingar som tar in kollekt och människor som ger till Mattias minne när anhöriga går bort, bland annat.

Och Gunnar Blommé var en mycket glad mottagare av stipendiet. Han har just gått i pension från kommunjobbet som folkölsinspektör och samordnare i kampen mot alkohol, narkotika, dopning och tobak.

– Det har ju varit ett jobb, men också lite av ett kall. Det blir ju att man sticker ut lite grand, många tycker att det är folks eget ansvar om de använder droger, sa Gunnar Blommé och konstaterade att 80-90 procent av alla brott är drogrelaterade – bland dem våldsbrott, som det Mattias Ström drabbades av i juli 2004.