Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insjöns högstadium läggs ned 2014

Från och med höstterminen 2014 finns det inget högstadium på Insjöns skola. Elever får i stället ta sig till Sammilsdalskolan eller Åkerö skola i Leksand.
– Vi måste anpassa kostymen efter behoven, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg, c.

– När jag gick i skolan fanns det ett högstadium i Leksand.

– Vi måste vara mer på tå. Vi måste också göra löpande förändringar, fortsätter Liljeberg.

Det är allianspartierna som i sin budget för 2013-2015 lägger fram en rad förslag på åtgärder som ska främja kommunen. Orsaken till att Insjöns högstadium försvinner om knappa två år är vikande elevunderlag. Något som måste kompenseras med effektivisering och nedgång i flermiljonersklassen på kostnadssidan.

– Jag tror det är en riktig satsning vi gör, säger ordförande i utskottet för lärande och stöd, Sakarias Winberg, kd. Vi måste behålla kvaliteten i klassrummen.

I går informerades personalen vid Insjöns skola om kommande förändringar.

Insjöns skolas rektor Johan Nilsson, som i dagarna befinner sig på fortbildning i Stockholm, visste i går inte så mycket om alliansförslaget om högstadieflytten. Han erkänner dock att han känner sig tudelad.

– Jag har förståelse att något måste göras åt skolstrukturen både vad gäller elevantal och ekonomi. Tråkigt att höra i tider då vi känner medvind på skolan.

Att ta bort högstadiet från Insjöns skola är en rejäl utarmning av verksamheten.

– Visst är det så. Lätt att se det så, men något strukturmässigt måste göras. Men som sagt. Jag vill ligga lite lågt. Jag har varken läst eller hört alliansens förslag.

Enligt Johan Nilsson rör det sig om 100-talet högstadieelever som från och med höstterminen 2014 istället får sin skolgång förlagd till Leksand. Går alliansens förslag igenom innebär det också en minskning av lärarantalet med 5,4 tjänster. Något som i första hand löses genom pensionsavgångar och lärares rörlighet.

Ett ytterligare resultat av strukturförändringen blir att Åhls barnakademi flyttar in i Insjöns skola.

.– I ett år har vi processat om det här, säger Ulrika Liljeberg. I december ska det antas i fullmäktige. Vår förhoppning är att alla partier är med på det här.