Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: SPF:s promenadgrupp besökte källor och anrikt diktarhem

SPF Seniorerna Avesta har en promenadgrupp som på måndagarna utforskar olika stigar, vägar och skogar i närområdet.

I september träffades gruppen ute i Hyttbäcken. Där vandrade man runt många gamla hus med historia som Birgitta Westermark förtjänstfullt berättade om. Hon hade också kunskap om olika personer som bott och bor där. Några i gruppen tog också upp gamla minnen de hade från fester i byn.

Ute i skogen dök sedan en överraskning upp. Där finns rester av en ”Surbrunnskälla” som användes till kuranstalt i början av 1900-talet. Man badade i äkta tallbarrsolja och gyttjeknåderskor tog sig an ömmande ryggar, reumatism, gikt m m. Provinsialläkaren från By kom med råd och förmaningar till gästerna.

Efter en liten fikapaus fick man besöka ”Träslottet” som var Erik Axel Karlfeldts mors barndomshem. Därinne guidade Anna Thomasson igenom många av husets och släktens historiska vingslag. Hon har också vävt mycket av husets textilier. Man fick också gissa på vad gamla bruksföremål har använts till och se möbler och målningar som vackert bevarats.

Säkert finns det fler som vill visa upp sina små smultronställen i kommunen. SPF Avesta tar gärna emot förslag.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips