Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: SPF Falun gjorde dagstur till det gamla Uppsala

I augusti företog medlemmarna i SPF Seniorerna Falun en dagsresa till Uppsala med buss.

Gamla Uppsala är första stoppet och på Odinsborg ansluter guiden som berättar om de mäktiga kungshögarna från yngre järnåldern med mängder av gravar och om Gamla Uppsala kyrka på palatsområdet. Här rådde liv och rörelse för 1400 år sedan bland mäktiga kungar, adelsmän, hantverkare, boskapsuppfödare och trälar.

Bussen tar sig fram genom de trånga gränderna kring Fyristorg, Linnéträdgården, Domkyrkan, Gustavianum, Universitetet, Slottet och Botaniska trädgården. De flesta sevärdheterna blir resenärerna bekvämt informerade om under rundturen i bussen, men museet Gustavianum är verkligen värt ett besök. Där får man se den makabra anatomiska teatern där man på 1600-talet dissekerade lik inför publik, berättar resenärerna.

Det Augsburgska konstskåpet skulle behöva flera timmars studium. I domkyrkan är det främst Sankt Eriks relikskrin och Gustav Vasas sarkofag som tilldrar sig intresse. I det vackra sensommarvädret vandrade man sen omkring i Botaniska trädgården som anlades som slottsträdgård i barockstil på 1600-talet.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips