Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insänt: SPF Älvdalen på rundtur bland sågverk och stenbrott

Annons

Den 9 april anordnade SPF Älvdalen en studieresa till Fiskarheden Sågverk, Sixten Jernbergs museum samt Mångsbodarna.

På Fiskarhedens sågverk hälsades man välkomna av Joakim Lindberg som gav information om skogen och trävaran. Företaget grundades 1923 och har i dag 125 anställda. Företaget har stor exportförsäljning bl a till Sudan och Algeriet.

Han berättade att sågverket är miljöcertifierat och för varje träd som avverkas planteras två nya. Detta innebär att man idag har mer skog än någonsin i modern tid.

Därefter delades vi upp i två grupper och fick en rundvandring genom hela sågverket. Gruppen fick se hur timmerstockar sågas till brädor och plank som sedan används till husbyggen, inredningssnickerier, golv, fönster och möbler. Barken används i värmeverk och producerar varmvatten och el. Spånet blir till spånskivor och pellets. Flisen blir till papper, kartong, blöjor och bränsle.

Studiebesöket avslutades med att Olle Larsson som är vd och ägare av företaget berättade kort om framtida utvecklingar av företaget och framför allt utveckling av logistiken. Mats Lennström tackade företaget med en burk med påskgodis.

Sedan besökte gruppen Sixten Jernbergs Museum för att beundra Sixtens alla medaljer, pokaler och övriga priser som han fått för sina framsteg i skidspåren samt läsa om hans karriär.

Därefter styrdes kosan till Mångsbodarna och Wasasten. Där mötte Rolf Eriksson upp och guidade. Man fick se hur de klyver den kända Älvdalskvartsiten till gatusten. Inne i fabriken såg vi också hur man sågade stenen till skivor som sedan polerades.

Skivorna kom sedan att användas till köksinredningar bl a. Rolf berättade att de inte bara slipade vår egen sten till att användas i köksbänkar utan också vit marmor från Italien och en svart sten från Afrika. Även Rolf Eriksson avtackades med en burk påskgodis.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons