Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insänt: Gunnar är flink med både flugor, fisk och murslevar

Annons
Flugfiskaren och tidigare muraren Gunnar Flink fyller 90 år på självaste Vasaloppssöndagen. Foto: Privat.

Vasaloppssöndagen den 3 mars fyller pensionerade muraren Nils Gunnar Flink 90 år.

Passande dag för den man som i lumpen spurtade från Sixten Jernberg, som dock kom ikapp och försvann, men han hade i alla fall kört ifrån Sixten, det är det inte alla som gjort.

Gunnar Flink föddes 1929 som den tredje brodern i en byggarbetarfamilj. Pappa Anders och bröderna Erik och Anders (nyss fyllda 92 år) jobbade som snickare medan Gunnar gick som lärling till murare precis som sin farfar.

Hans första lärlingsjobb var Enbackaskolan i Gustafs. Far och söner har tillsammans varit med och medverkat vid många ännu bestående byggnader, t ex det mindre populära nya polishuset bakom badhuset i Falun som sedan revs. Han arbetade även vid byggnationen av Domushuset i Falun där han bland annat satte de stora grönbruna kakelplattorna vid entrén. Ett av de murararbeten som Gunnar gjort kommer förhoppningsvis att finnas kvar länge och kunna beskådas av hela dalarnas befolkning när de besöker Falu lasarett, det murade apoteksmärket.

I Borlänge medverkade han vid uppförandet av Galaxen där även den stora målningen av Acke Oldenburg finns att beskåda. Där bidrog Gunnar med att lägga putsen som Acke sedan slutförde sitt arbete på.

Familjen växte upp i det idylliska Tosarby, Gustafs, där lediga dagar mest bestod av lek och bad i Dalälven. Vid 12 års ålder miste Gunnar sin mor och familjen fick klara sig utan en kvinna i huset. Detta var under krigsåren och förutsättningarna för familjen förändrades plötsligt, då leken snabbt övergick i ansvar. Vilket troligen medförde att dessa grabbar senare i livet blev fantastiska män och fäder, fullt kapabla att själva ta hand om de sina och sina hem.

Efter sex års skolgång började Gunnar tjänstgöra vid järnvägen i Borlänge. Han gjorde lumpen på Dalregementet i Falun som sjukvårdare. Det var under den tiden som han på Tempo sprang ihop med kvinnan som sedermera blev hans hustru och livskamrat, Göta Södersten från Älvdalen, sjuksköterska tjänstgörande på Falu lasarett. De sällskapade i drygt sex år innan giftermålet 1956. 1960 köptes det nybyggda huset i Haraldsbo där de bodde över 50 år, med barnen Jan och Margareta.

I och med giftermålet fick Gunnar tillgång till de fantastiska fiskevattnen i Älvdalen, där han fick ägna sig åt sitt stora intresse i livet vid sidan om familjen, fiske i alla dess slag. Premiären för flugfisket i Österdalälven hade alltid högsta prioritet i hans almanacka, där han blev något av en ikon för de yngre grabbarna.

Under 60-talet renoverade och ställde han och hans far också i ordning det som senare blev familjens sommarparadis, Bössbo i Rotendalen, Älvdalen.

Vid hustruns frånfälle 2013, efter 63 år tillsammans, bodde Gunnar kvar i stugan på Näset i Älvdalen, men då hälsan började svikta flyttade Gunnar in på äldreboendet Hälsingebacken i Falun. Det är även där han kommer att fira sin 90-årsdag den 3 mars

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons