Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Ett möte i fredens tjänst för SPF Tuna-Säter

Freden stod i centrum vid SPF Tuna-Säters senaste månadsmöte då man hade FN-arbetaren Rolf Johansson som gäst.

Ett 40-tal medlemmar som hade bänkat sig runt borden i Gustafs församlingsgård för att denna eftermiddag få höra Rolf Johansson berätta om sitt arbete i fredens tjänst. Till sin hjälp, och som intervjuare, fanns Rune Björke.

Ordförande Gunnar Olsson hälsade välkommen och kunde konstatera att våren kommit då han både sett och hört storspoven denna skärtorsdagsförmiddag.

Rolf Johansson, född i Vika, Falun, och nyligen fyllda 80 år är en man som levt ett spännande, och kanske även farligt, liv med tjänst inom FN, tidigare UN, och Röda korset.

Han genomgick militära utbildningar och blev officer. Under ett sommarlov tågade han upp på arbetsförmedlingen för att söka sommarjobb, och det blev ett sommarjobb på en båt och som tog honom ut i världen. Resan runt vårt jordklot kanske började så.

När det blev oroligheter på Cypern 1965 sökte han, och fick, tjänstgöring där och därefter följde olika uppdrag runt om i världen för FN och senare Röda Korset. Han har bl a varit i FN-tjänst i Israel och Jerusalem, i Kongo, vid Zuezkanalen, Gaza, Jordanien och olika uppdrag i andra länder. 

Han har vid ett flertal tillfällen varit i fara, han har suttit i skyddsrum med händerna ovanför huvudet och hotats av soldater. Han har fått härbärge i ett kloster hon nunnor som bryggde sitt eget vin och blev gladare ju längre dagen led. Han har varit allvarligt skadad och vårdats på militära sjukhus men alltid lyckats överleva. Han har hotats till livet av barnsoldater, soldater mellan 10-14 år, men dessa kunde dock lätt mutas av ett paket cigaretter. Rolf var själv inte rökare, men han såg till att alltid ha cigaretter i sina fickor.

När han sedan kom att arbeta för Svenska Kyrkan var han stationerad i London. Där var uppdraget att hjälpa till när det kom celebert besök, så han har skjutsat många celebra gäster bl a Rockefeller, Peter Wallenberg, Donald Trumps anhöriga och många många fler.

Senare kom han att arbeta för Chiles rikaste man och då fick han bl a vara med om en seglats jorden runt. En seglats som i praktiken tog tre år då det blev en del stopp under resans gång eftersom det togs en kortare paus i seglatsen.

Det var en fängslande berättelse man fick lyssna till. Rolf fick frågan om vilka språk han har talat genom sina uppdrag, så kunde han tala om han talar franska, tyska och engelska, men han har även talat hebreiska och arabiska. Och antal länder han besökt; ja, det är imponerande 134 länder.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips