Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsidor viktiga för demokratin

I dagens tidning ägnas hela insändaravdelningen "Torget" åt landstingets ekonomi. Vem har sagt att politik inte längre engagerar människor? Här presenteras en kavalkad av åsikter både för och emot den förda politiken. En del kommer från politiker som själva är delaktiga i beslutsprocessen. Ännu fler röster tillhör medborgare som på olika sätt har fått bära konsekvenserna av besluten. En besviken patient likställer Dalasjukvården med ett spännande lotteri. Turen är enligt honom avgörande för vårdens kvalitet.

En annan person ondgör sig över att våra skattepengar används till att finansiera ett rödgrönt propagandablad, det vill säga landstingets informationstidning Inblick. Flera inlägg berör centraliseringar och försämrade vårdvillkor för dem som inte råkar bo i centralorterna.

Trots att tonen ofta andas besvikelse och frustration inger allt det här engagemanget ändå hopp. En fungerande demokrati förutsätter aktiva medborgare. Insändarsidor med högt i tak är en viktig kanal för opinionsbildning.