Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har inget problem med hästar, men ...

/

Annons

Region Dalarna har drivit igenom ett beslut om att kommuner i Dalarna ska byta ut ett A, Å eller Ä mot en häst i våra kommunnamn. Anledningen är att kommunerna på detta sätt ska utstråla en samhörighet och visa att vi alla tillhör Dalarna, och på det viset dra nytta av ett gemensamt varumärke.

Som vi har förstått det, är förslaget att alla ursprungliga kommunvapen tas bort och ersätts med namnet inklusive en häst. Därför föreslås t.ex. Ludvika i framtiden heta Ludvik (häst) om en del partier får som de vill; dock inte Bopartiet! Här ser vi inte bara estetiska problem, utan även läsproblem för till exempel dyslektiker eller utrikes besökare.

Ett av Bopartiets alternativ går ut på att man använder sig av en hästsilhuett, som en gemensam symbol, men att varje intresserad kommun förser hästen med ett schabrak (täcke) som bär kommunens vapen. På detta sätt visar vi vår samhörighet samtidigt som alla kommuner kan behålla sina unika kommunvapen. Ludvikas kommunvapen har funnits sedan 1 januari 1920, och det känns inte bra att ett reklamföretags idéer nu riskerar radera ut denna fina kommunsymbol.

Bengt Åkman

Bopartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons