Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår tids hästskojare

Annons

Svar till Dan Westerberg, den 23 maj

DW, självutnämnd expert på vindkraftverks teknikalitet, påstår: "Allt tystare vindkraftverk byggs."

Liknande svammel serverar Vindkompaniets J.O. Dahlin i sin miljökonsekvensbeskrivning efter att ha kört standardprogramvaran Windpro/Decibel i datorn. "Två gånger om året kommer det aerodynamiska svischandet från rotorvingarna att höras i Rämma."

Och vad vet DW om ljudutbredningen i detta område där sjön är omgiven av höga berg och lyhördheten exceptionell. Där vasaloppsspeakern i Evertsberg, en mil söderut tydligt kan höras när inversionen är hög. Svepytan hos en vindkraftrotor med en diameter på 92, är 6 644 kvadratmeter. Större än ytan av en internationell fotbollsplan.

En av Sveriges främsta experter på ljudutbredning, docenten Conny Larsson vid meterologiska institutionen vid Uppsala universitet, har efter en undersökning på plats tillsammans med en doktorand och som resulterat i en vetenskaplig rapport, konstaterat att bullernivån i detta fantastiska fäbod- och rekreationsområde kommer att bli åtskilligt högre än vad miljölagstiftningen tillåter, i synnerhet sommarkvällar.

I sin dom från den 10 oktober 2006 avslog miljödomstolen tio 125 meter höga vindkraftverk på Eksjöberget i norra Dalarna. Främsta domskälet var: Den elproduktion som anläggningen kommer att bidra med får bedömas som relativt begränsad. Dock tillät samma domstol fem vindkraftverk, som för all framtid kommer att föröda miljön i Rämma.

Inlandsbaserad vindkraft, ett olönsamt pyramidspel, som främst gynnar dansk industri, är förvisso vår tids hästskojarbransch.

Quo vadis?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons