Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad döljer sig under ytan.?

Annons

I huvuddrag ser budgeten ut så här:

- skattesänkning med 10 öre per år 2008-2010

- istället för att ge extra pengar till kärnverksamheterna får kommunstyrelsen en extra reserv.

- Socialnämnden och Omvårdnadsnämndens anslag utökas väldigt lite, vilket gör att dessa varken har pengar till behovs- eller löneökningar.

- blygsam avsättning till framtida pensioner.

Det finns många saker som det inte skrivs en enda rad om i budgeten. Några exempel på vad borgerliga majoriteten inte vill lyfta fram:

- Sälja ut hela fastigheter eller lägenheter i Kopparstaden.

- Lägga ut 2-3 äldreboenden till nationella och internationella riskkapitalister.

- Neddragningar på kollektivtrafiken när nya trafiken blivit en succé som ger större och större intäkter.

- Neddragningar på vuxenutbildning när 200 - 300 Scaniaanställda fortfarande inte vet vad de ska göra efter sommaren 2008

Den borgerliga majoriteten har inte en långsiktig politik. De få förslag moderaterna & Co lade åren 2003-2006 försvann i nya budgeten. Dåliga förslag eller bara brist på uthållighet? Många är säkert tacksamma att (m) inte genomför sin "riktiga" politik:

- Ökade vinstkrav på kommunfastigheter och servicenämnden.

- Neddragning eller avveckling av det organiserade samarbetet med grannkommunerna.

- Personalneddragningar. Flera borgerliga partier tyckte under förra perioden att kommunen hade 200 - 300 för många anställda. Var ska neddragningarna göras och när kommer förslagen? Fortfarande pratar man om färre anställda men utan att precisera.

Utöver detta kan det konstateras att även lokala borgerligheten tycker att regeringens arbets- och utbildningspolitik är för magstark. De anslår 5,5 miljoner extra för att täcka upp för regeringens avbrutna plusjobb. Vi vet också att socialbidragsutbetalningarna kommer att bli större än vad som förutspåddes 2006. Det kostar på, även för borgerliga kommunledningar, att ha en brutal regering.

Borgerlighetens paradfråga är sänkt skatt. Vi i oppositionen anser inte att kommunen uppfyller kravet om en skattesänkning "när ekonomin tillåter". Med befarat budgetunderskott, befolkningsminskning och stora behov i skola, omvårdnad och handikappomsorg är det inte läge att nu sänka kommunskatten. De borgerliga vill sänka skatten med 30 miljoner de närmaste åren. Samma summa vill vi satsa extra på omvårdnadsnämnden.

Sammanfattningsvis kan man säga att borgarnas första riktigt egna budget innehåller få nyheter. Man redovisar varken de budgetåtgärder man hade i opposition eller de skarpa förslag som diskuteras i slutna rum. Glömska, inkonsekvens eller försök att föra faluborna bakom ljuset? Ja det kan bara framtiden och en öppnare attityd från moderaterna med stödpartier avslöja.

JONNY GAHNSHAG

är socialdemokratiskt oppositionsråd i Falu kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons