Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är egentligen kvalitet?

/

Annons

Det pratas mycket om kvaliteten i dagens äldreomsorg. Har någon lyckats beskriva vad som är kvalitet? Det borde väl vara en självklarhet att kunna beskriva det oavsett om det är kommunala eller privata utförare.

Kvalitet är väl både en fråga om personalens kompetens och förmåga till medkänsla (empati) för medmänniskor, men framför allt: Vad önskar vårdtagaren sig?

När vårdtagaren är nöjd med sin tillvaro, oavsett medicinsk status, upplever man bra kvalitet. Personaltäthet är väl med automatik inget mått på bra kvalitet.

Vara ute i friska luften, duscha/bada, ha rent omkring sig och någon form av mental motion, som verkställs regelbundet i tid. Beskriva olika behov hos vårdtagaren är att ge ordet kvalitet ett innehåll, inte lätt men nödvändigt!

Det borde på det lokala planet vara ett lämpligt seminarium för tjänstemän och politiker; för en gångs skull väl använda pengar. Eller varför inte på riksplanet? Låt frågan gå till pensionärsorganisationerna, som kanske kan bidra med innehållet i begreppet kvalitet, i vart fall få eventuellt förslag på remiss.

Sjuttifemplussare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons