Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt i manöverhytten?

Annons

Scaniaavvecklingen är inte löst. 200 - 300 personer vet inte vad de ska göra när Scania lämnar Falun nästa år. Alltför många på den borgerliga kanten verkar ha blåst faran över och lagt frågan på hyllan. Scaniafrågan kan symbolisera den nya majoritetens attityd. Att inte verka, inte synas, inte leda och skjuta upp till "imorgon".

Vi bygger vidare på det vi jobbade med under 2003-2006. Det här är vad vi föreslår i vårt alternativa budgetförslag för 2008-2010:

- Vuxenutbildning blir extra viktig 2008, när Scania lämnar Falun. Många behöver någon form av kortare yrkesutbildning. Den borgerliga regeringen har skurit ner det statliga bidraget kraftigt. Vi måste därför satsa extra för att behålla antalet platser.

- Vi vill satsa fem miljoner mer per år än majoriteten på upprustade skollokaler. Dessutom vill vi ha en ny förskola i Nedre Gruvriset.

- Skolnämnden får medel för att kunna starta en öppen förskola som skall bli bas för en första familjecentral i Falun. Landstinget har beslutat att delta med mödra- och barnavård.

- Behovet av omvårdnad och handikappomsorg stiger, och de som beviljas bistånd har ofta behovet under många år. Majoriteten har lagt budgetförslag som ligger långt under det ökade behoven av hemtjänst och av särskilda boenden.

- För att stärka Faluns kulturprofil vill vi öka tillgängligheten till dans- och musikskolan. Falun har de högsta avgifterna i musikskolan av Dalarnas kommuner. Vi vill sänka avgifterna och möjliggöra en utbyggnad med fler platser. Vi föreslår också höjt kulturstöd för att stimulera nya idéer och föreningarnas arbete.

- Falu kommun har tidigare år fattat beslut om en lägsta lön. Vi föreslår att lägsta heltidslön för Falu kommuns alla anställda höjs till 17 000 kronor. Arbetet med fler heltidstjänster måste också fortsätta.

- Cykelvägen till Vika ska förverkligas nu. Intresseföreningen är klar med allt förarbete, och oppositionen har tagit initiativ till att kommunen lånar intresseföreningen de 2,5 miljoner som behövs.

- För cykelvägen till Grycksbo, är läget osäkert då de borgerliga inte agerar i frågan. Vi föreslår att kommunen lånar ut pengar till Vägverket för att få igång bygget.

- Vi vill att kommunen nu genomför en satsning på skateboard vid Västra skolan. Tillsammans med en rustad Gruvgata blir en park med skatebordlandskap en fin entré till centrum.

- Vi tycker att det är viktigt att ombyggnaderna vid Resecentrum nu kommer igång. Det är nödvändigt för att Falun ska få smidig tåg- och busstrafik och ett välkomnade centrum.

Falun har bra förutsättningar, men då krävs att vi utnyttjar dem. Den tidigare röd-gröna majoriteten hade en intensiv dialog med människor, företag och föreningsliv. Det gav resultat. Vi var öppna med vart vi var på väg. Nu är det tyst och tomt i manöverhytten.

JONNY GAHNSHAG

är socialdemokratiskt oppositionsråd i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons