Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemannavälde

Annons

Demokrati är ett vackert grekiskt ord som betyder folkstyre. I Sverige har vi representativ demokrati som betyder att vi väljer politiker, som ska företräda våra intressen i de beslutande organen.

I den kommunala förvaltningen är det lätt hänt att tjänstemännen tar över makten. De hanterar problemen dagligen och ibland kan det bli så att det fattas lite väl många beslut inne på tjänsterummen. Rent ideologiskt är detta i förlängningen faktiskt ett hot mot folkstyret.

I vår kommun har man en ytterligare variant. Politikerna överlåter åt tjänstemän att framträda i offentlighet och press där det gäller att presentera känsliga ställningstaganden som kan skada partiet. En tjänsteman som framträder är inte politiskt bunden och han riskerar inte sitt jobb. Det är ett bekvämt sätt att kringgå politisk debatt i en känslig och vital fråga för medborgare.

Vi kan läsa i en veckotidning vecka 24 att "Allt händer i Islingby". En ömtålig planfråga som engagerar. En tjänsteman på stadsbyggnadskontoret förklarar de stora förändringar. Här visas en karta: "Detaljplan för handels- och arbetsplatsområde i Islingby". Stöd för detta sägs vara en 25 år gammal generalplan samt "Barbergsleden" som är en rest från ett bostadsområde som aldrig kom till. Ytterligare industri ska förläggas på åkermarken kring "AGA-området". Expansion mot Falu-hållet. Ett tecken i tiden för samväxt Falun-Borlänge, uttrycker tjänstemannen det.

Var finns politikerna som ska fånga åsikterna, vara aktiva för demokratin, alternativen? Folkets röst! Finns ni i vår kommun eller är det tjänstemannen som styr er?

Observer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons