Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teodicéproblemet igen

Annons

Svar till Agaton Pax, den 11 juli

Om allt sammanfattas i "gud" uppstår ett allvarligt problem som måste lösas. Detta innebär nämligen att "gud" blir både ond och god samtidigt och att moral egentligen inte spelar någon roll. Detta är ologiskt och för oss till den valsituationen att antingen avskaffa gud införa honom på allvar.

Om gud existerar kan han inte vara både ond och god samtidigt. Tillvaron skulle bli obegriplig, moralen inkonsekvent och så vidare. En god gud kan inte heller ta del av mänsklighetens varande utan blir avlägsen eftersom en god gud också har etik. Det kristna svaret på denna fråga är att gud blev människa i Jesus Kristus och löste mänsklighetens gordiska knut. Genom tron på Jesus ger gud tillgång till sig själv och alla som tror blir guds egendomsfolk. I annat fall blir Jesu död på korset mänsklighetens största fiasko. Varför skulle han dö på ett kors om det räcker att vi tar varandra i händerna och sjunger nåt vackert?

Det kristna budskapet kallas evangelium, det glada budskapet, som innebär att gud har tagit initiativet och löst mänsklighetens problem och är tillgänglig "för var och en som tror". För övrigt är den kristna kyrkan världens största rörelse och växer snabbare än någonsin i världshistorien.

Stefan Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons