Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sviktar förtroendet för marknaden?

Annons

"Slopa bidragsberoendet!" Så har ropen skallat från den borgerliga kanten i många år. När man så kommer till makten, vad är det första man gör? Inför vårdnadsbidrag! Vilka som kommer att utnyttja det är oklart, men en låg- eller medelinkomsttagare kan knappast avstå från en lön mot ett bidrag på 3000 per månad.

Sedan kom pigavdraget som medger ett inkomstavdrag på max 50 000 kronor. Vad är en skattereduktion annat än en form av bidrag? Och det är knappast några låginkomsttagare som kommer att köpa hushållsnära tjänster.

Det senaste som kom från alliansen var slopad arbetsgivaravgift för ungdom mellan 18 och 23 år. Vad är slopad arbetsgivaravgift annat än ett inverterat bidrag? Det kommer bland annat att tillfalla McDonalds.

Man måste medge att det är ett politiskt nytänkande som alliansen står för; i stället för att ge bidrag till de behövande så ger man bidrag till de som inte behöver!

Slutligen en undring. Är inte en grundbult i den borgerliga ideologin att staten inte ska lägga sig i, utan att marknaden ska fixa allt till det bästa? Sviktar det nyliberala förtroendet för marknaden?

Hans Carlson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons