Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständigt kränkta av Hansson

Annons

Svar till Birger Hansson, den 3 maj

Tyvärr måste man åter konstatera ett nytt påhopp av Birger Hansson beträffande de forna så kallade öststaterna. Jag är själv son till en flykting från Estland som tvingades lämna sitt hemland på grund av den sovjetiska invasionen 1944. Han kom till Sverige utan den minsta ägodel men har hela tiden strävat efter att göra rätt för sig och skapa sig en framtid här i landet och har som alla andra deltagit i uppbyggnaden av det moderna Sverige.

Att man sedan i en liberal tidning som NLT gång på gång får läsa Birger Hanssons insändare om hur usla de så kallade öststaterna och dess invånare är, gör att man minst sagt blir förbannad och framför allt kränkt. I Ludvika, där jag bor, finns hundratals flyktingar med anförvanter som härstammar från dessa länder och som ständigt blir kränkta av Birger Hanssons påhopp.

I mina ögon är insändaren inte annat än hets mot folkgrupp(er) vilket är en straffbar handling enligt svensk lag och i och med att NLT publicerar denna utgör detta i min mening medhjälp till hets mot folkgrupp. Borde NLT lite mer nogsamt granska vad som publiceras.

Visst ska det fria ordet råda men det kan knappast vara riktigt att vissa medborgare ständigt ska känna sig kränkta och förolämpade.

Roland Jonuks

Svar direkt:

Vi granskar de insändare som kommer till oss, och stryker då främst sådant som är direkt personkränkande. Vi tillåter insändare även om de innehåller ett mått av generaliseringar, förutfattade meningar och rena fördomar _ i förvissning att den fortsatta debatten ger sådana skribenter svar på tal, och att läsarna därmed får en helhetsbild av en fråga. Så tycker vi det är i det här fallet.

Men visst, gränszonen mellan "fördom" och "förtal" är inte knivskarp. Nästa gräns, den gentemot "hets mot folkgrupp", ska debatten definitivt inte överträda, och det tror jag, noga taget, att den heller inte gjort.

Pär Fagerström

ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons