Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på kontanthantering i Sverige

Annons

Det blir allt svårare att kunna använda kontanter i vårt land, trots att det är ett godkänt betalningsmedel. Tidigare har det mest skrivits om banker och hur de med hänvisning till rånrisken inte vill hantera kontanter och skyfflar över problemet på dagligvaruhandeln, och tycker tydligen att de kan hantera problemet bättre. Nu senast är det Dalatrafik som upphör med kontanthantering, relaterat till rånrisken igen.

Allt detta drabbar våra äldre mest och de utgör en inte oansenlig del av bussresenärerna, mig drabbar det inte då jag mest använder kort. Våra ledande politiker hävdar med en dåres envishet att Sverige aldrig varit tryggare. Om så är fallet, varför skylls det då på rånrisker, eller är det så att det är ett land på glid där rättsstaten inte längre fungerar?

Jag har rest i de flesta världsdelar och aldrig upplevt att kontanthantering på bussar varit ett problem. Några exempel, på Malta i de äldre bussarna slänger man pengarna i en låda på motorhuven bredvid föraren. Vi åkte lokalbuss av en mindre sort i en stad i Turkiet, man klev in längst bak skickade fram pengar till chauffören som i sin tur skickade tillbaka biljetter och växel via de passagerare som satt framför oss, alltid rätt växel tillbaka.

Min tro på att vi är på glid baserar jag på att inget verkar generera några kännbara straff oavsett vad man gör, det verkar ok att knivhota bussförare, kasta sten och pissa på blåljuspersonal.

UNFICYP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons