Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa rattfullas rätt till ersättning!

Annons

Den som krockar bilen på fyllan och skadar sig själv får i dag ersättning både från den allmänna försäkringen och från trafikförsäkringen. Det är orimligt. Motor­organisationen FMK kräver att rattfullas rätt till ersättning från trafikförsäkringen upphör.

Den värsta trafikonykterhetshelgen under året är midsommarhelgen. Drygt 40 procent av de personbilsförare som omkom i trafiken förra året var alkoholpåverkade. Dessa rattfulla personbilsförare har ett bättre försäkringsskydd än den som berusad går eller cyklar hem från en fest och trillar i diket. Rattfulla har nämligen även rätt till ersättning från trafikförsäkringen, vilket naturligtvis är orimligt.

Rattfylleriet försvinner genom samordnade insatser och behandling för missbrukare, inte genom orimliga ersättningssystem.

1. Slopa rattfullas rätt till ersättning. Lyssna till folket! En Temo-undersökning visar att 8 av 10 vill slopa rattfullas rätt till ersättning från trafikförsäkringen.

2. Avskaffa skatten på alkolås. Företagens alkolås i tjänstebilarna drabbar idag medarbetarna eftersom det ses som en förmån och måste tas upp i deklarationen.

3. Sänk premien för bilar med alkolås. Den som installerar alkolås borde gynnas genom sänkt försäkringspremie.

4. Kör nykter! Det yttersta ansvaret har vi trafikanter. De flesta som kör rattfulla har i nyktert tillstånd tagit avstånd från fyllekörning, men med ett par öl i kroppen är gränserna inte längre lika tydliga. Ta därför det säkra före det osäkra, också dagen efter.

Håkan Söderlindh, vd

motororganisationen FMK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons