Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande fakta

Annons

Om 20 år har vi fler äldre än yngre i Sverige. Var fjärde är då 65 år eller äldre och antalet 80-åringar har fördubblats. Bland annat detta framkom i den stora parlamentariska utredningen som pågick i flera år. Och som äntligen blev klar 2003.

De flesta äldre är missnöjda. Framför allt på sjukvården och boendet. Trots det har de inte fått komma till tals i vad man trott vara en demokrati. När den allmänna pensionen infördes 1913 var medelåldern i Sverige bara 55 år. Så det var inte många som fick glädje av det statliga bidraget.

I dag lever vi längre. Få byter jobb i 50-årsåldern. De flesta slutar vid 62-63 år. Kvinnorna litet tidigare vid 58 år. Och det kan bli stora problem med försörjningen när medelåldern alltså stiger. Utgifterna för pensioner och sjukvård ökar på ett skrämmande sätt. Och i dag har vi de högsta sjukvårdskostnaderna i hela Europa.

Många som byggde sin bostad på 60- och 70-talen vill bo enklare och billigare i dag och mera centralt när barnen flyttat. Men det kan bli mycket svårt att hitta en lämplig bostad, särskilt i servicehus.

Alla dessa som sagt skrämmande fakta har varit kända sedan 2003 men riksdag och regeringar sover djupt. När ska de vakna och börja ta fatt i alla problemen?

Eric af Wetterstedt

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons