Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skötsel av våra kyrkogårdar

Annons

Svar till "Lisbeth, Solgun, Hildur", den 13 juni

Signaturen till sin fasa upptäckt att gräset inte har klippts vid de gravar som man har valt att sköta själv (!). I det gravbrev som tillställs varje gravrättsinnehavare står bland annat att det bland gravrättsinnehavarens skyldigheter ingår "att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick". Detta innefattar, förutom skötsel av gravsten, gravvård och gravrabatt även att svara för gräsputs runt gravrabatt, så kallad kantklippning.

Skötseln av den enskilda graven kan antingen ske av gravrättsinnehavaren själv eller genom att denne låter församlingen utföra skötseln mot en avgift.

Det har alltid varit gravrättsinnehavarens skyldighet att sköta den enskilda graven. Trots detta föredrog tidigare många församlingar att själva utföra delar av denna skötsel med allmänna medel (dåvarande församlingsskatten).

När kyrkan skildes från staten infördes en statlig begravningsavgift som är obligatorisk. Denna får enligt lag endast användas för kyrkogårdens allmänna ytor, inte för skötsel av enskilda gravar.

Om nu en församling i stället låter kyrkoavgiften bekosta skötseln av enskilda gravar så är detta orätt mot dem som fullgör sina skyldigheter genom att själva sköta sina gravar eller som genom gravskötselavtal betalar för att få skötseln utförd av församlingen.

Det är alltså helt upp till gravrättsinnehavaren hur graven sköts och slutsatsen blir att har man valt att själv sköta graven så kan man rimligen inte bli upprörd över att man faktiskt inte utfört skötseln.

Boris Norrlén

Ordförande i kyrkofullmäktige

Söderbärke församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons