Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på julen nu och då

Annons

Mina minnen av julfirandet 1941 har inte släppt än trots ihärdiga försök att glömma hela händelsen, de svåra tiderna som rådde då, som drabbade oss och vår familj i Muja by i Ingermanland och hur vi firade jul.

Julen ska ju vara en glad högtid med budskap om frälsning för människorna, men de yttre omständigheterna för oss då var precis det motsatta. Vår bostad, ett rum, i S:t Petersburg/Leningrad blev uppsagd redan 1938.

Pappa Thomas blev dömd som folkfiende och avrättad (se boken Folkfiendens son) och mamma fick respass till Sibirien. Vi bröder, Einar 8 år och jag 15 år blev kvar i byn hos moster Eva.

Operation Barbarossa, svepte över oss redan i augusti-september, byn blev bombad av sovjetiskt flyg och även vi träffades. Moster Eva dog på fläcken. Jag miste hörseln den 13 oktober 1941. Kvar var bara vi två i det trasiga huset, utan fönster, nästan utan mat. Vi spikade igen fönsteröppningarna på västra sidan. Som familjefadern tidigare hade gjort gick även jag till skogen och hämtade en gran. Vi hade i varje fall en gran som vi satte på en träfot.

Ensio Hutter

före detta bibliotekarie

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons