Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeptisk till Al Gore

Annons

För några månader sedan visades Al Gores film om klimatförändringen och biblioteket i Lyngdal hade en utställning med många böcker som stödde Al Gore. Jag läste en av böckerna och jag blev övertygad om att han hade rätt.

I dagarna har jag försökt plöja igenom ett avsnitt i boken "Kleine Enzyklopädie, Natur". Redan en av de första satelliterna, "Sputnik 3", gav oss mycket information om atmosfären. Senare fick vi mycket mer information tack vare "Sojus" och de amerikanska satellitserierna "Explorer", "OGO", "OSO", de brittiska Arielsatelliterna och de italienska "San-Marco"- satelliterna.

Redan i början av sjuttiotalet samarbetade Sovjet och USA när det gällde avancerade vädersatelliter och kunde fastställa att koldioxid i viss omfattning kunde påverka klimatet. Däremot är jag skeptisk till graden av klimatförändring, förorsakad av koldioxid. Jag trodde på Al Gore, men det gör jag inte längre.

Mellan ungefär år 1500 och 1850 blev klimatet kallare. Den tiden kallar man "den yngre eftervärmetiden". Från 1850 blev klimatet varmare. Vi lever i "den äldre eftervärmetiden".

Under förutsättning att avsmältningen av jordens is, 15 gånger tio upphöjt till sex kvadratkilometer, skulle vara lika stor överallt, borde man ha noterat en stigning av världshavet med 2 cm per år.( Om all is i världen skulle smälta skulle havet stiga 79 meter.) Istället fastställde man att havet steg med 1,1 millimeter per år.

Det beror på att man kunde bevisa att isen på Antarktis ökade i omfattning med ett tusen kubikkilometer per år.

Birger Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons