Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska - en kvinnofälla

Annons

Läste om den 15-åriga flicka som fått sommarjobb på Falu lasarett. Ett råd till en sådan duktig och framåt flicka är: Vad du än gör slösa inte tid och kraft på att bli sjuksköterska. Det yrket är den största kvinnofällan av alla yrken. Det spelar nämligen ingen roll hur många specialistutbildningar du gör inom denna bransch, du kommer aldrig att få upp din lön. Du kommer att få jobba helger, storhelger och nätter.

På somrarna när andra varvar ner kommer du att tvingas lägga i en högre växel om du och dina kollegor överhuvudtaget ska få någon semester. Satsa istället på att bli läkare. De har i alla fall betalt för den insats som de gör och makt. Eller utbilda dig inom teknik, döda ting värdesätts högre än levande människor. Löneklyftan mellan sjuksköterskor och läkare är enorm.

Jag är specialistsjuksköterska och handledare för studenter som direkt efter sin utbildning får högre lön än jag. Det känns som ett slag i ansiktet. Erfarenhet har inget lönevärde. Det enda som händer efter vidareutbildning är att du skaffat dig högre kompetens, du får större ansvar och blir ännu mera utnyttjad. Löneförhandlingarna som sker varje år är ett spel för galleriet.  

Det finns bara ett sätt att få upp lönen och det är att tillgången stryps. Vi har för länge sedan slutat tro på både landsting och löneförhandlare. Tänk om Sofia!  Använd din energi på ett lönsamt yrke! 

Titti

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons