Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på vindkraft!

Annons

Brev till ledarsidan/Energin

Nästkommande vindkraftverk som Dala Vind AB tänker sätta upp kommer sannolikt har en storlek på cirka 2000 KW som maximal. Om man räknar med ett års genomsnitt på 20 procent maximal effekt, vilket är ganska pessimistiskt, så kan ett sådan producerar 400 KW/timme = 3 504 000 Kwh/år.

Om man räknar med att varje person för i sitt boende i framtiden genomsnitt skulle göra av med 4000 Kwh per person och år så motsvarar det el till villor och flerfamiljshus för 876 personer.

För att täcka Dalarnas behov av el till villor och flerfamiljshus behövs då 285 vindkraftverk. 4000 Kwh per person är betydligt mindre än vad ett hus med direktverkande el i genomsnitt gör av med och betydligt mer än vad personer som bor flerfamiljshus förbrukar.

Enligt en lista som länsstyrelsen tagit tagit fram (www.dalarna.se/vindkraft) kan Dalarna rymma 1320 st vindkraftverk inom 27 utpekade områden. Dessa områden är utpekade enligt ett antal kriterier. Det skall blåsa tillräckligt mycket, ingen fast bebyggelse, inte naturreservat och så vidare.

285 av 1320 möjliga låter inte som någon orimlig siffra. Och så finns det ju i länet el från vattenkraft, kraftvärme från sopor och flis och så vidare.

Ingen seriös bedömare tror att elpriset långsiktigt kommer att gå ned till 20 öre per KWh igen. Nybyggd kärnkraft påstås kosta minst 40 öre om man ska tro vd:n för Svensk Energi. Naturgasen i Nordsjön sinar och varför skulle ryssarna sälja gas till Västeuropa till ett pris som motsvarar 20 öre per KWh när alternativen till gas kostar 40 öre eller mer?

Som sagts ovan: 3 504 000 Kwh/år per vindkraftverk !

LEIF STENBERG, medlem i miljöpartiet och styrelseledamot i Hedemora Energi

Svar direkt: Vid det här laget torde det inte saknas kunskap kring vindkraftens möjligheter. Men det finns också fakta om energiformens begränsningar. Som medlem i miljöpartiet känner förstås Leif Stenberg också till problematiken med de allt högljuddare protesterna mot vindkraftsutbyggdnad på olika håll i landet.

Sanningen är väl att vi behöver flera energialternativ att luta oss emot för att klara också de framtida behoven.

CHRISTER GRUHS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons